All you need zijn sentimenten

Traditie? Normaal gesproken niet iets voor ons Nederlanders. Zie bijvoorbeeld het bekertoernooi, wij slopen alles wat ook maar een beetje historisch gevoel oproept. Gelukkig is er op de buis nog altijd een traditie in ere: All You Need Is Love. En dan de kerstspecial, waar Robbert ten Brink elk jaar weer ontzettend veel mensen een leuke kerst bezorgt.

allyouneed

Huismoeders, meiden, wie huilt er niet bij het zien van de beelden? Want ontroerend is het. Een moeder die haar geadopteerde zoon na weet ik veel hoeveel jaar weer in haar armen kan sluiten. Een jonge meid die haar grote geliefde uit Australië na een eenzame zomer weer kan knuffelen. Om je hart van te breken. En ach, dat het programma door grote sponsoren als KLM, Dove en Zinzi zo commercieel is als de pest moet kunnen. Het doel heiligt de middelen.

Tranentrekker
Dat was wat ik dacht, tot ik gister met mijn vriendin (burgerlijk he?) de uitzending van dit jaar zag. Een interview van Ten Brink deed mij kippenvel krijgen. De koude rillingen liepen over mijn rug. Nee, niet omdat het zo indrukwekkend, zielig of meelijwekkend was. Meer omdat het gesprek kansloos commercieel was, met als enige bedoeling het trekken van tranen.

Wegslikken
Robbert ten Brink zat met een van de dames, die vijf minuten later haar geliefde uit Peru zou ontmoeten, bij een wak te ijsvissen. Opeens begon hij uit het niets over de dood van de jongedame haar vader. Ik schat een jaar of 10 geleden. De dame vertelt dat het erg veel indruk op haar gemaakt heeft, en moet een traan wegslikken. Ten Brink gaat er verder op in, vraagt haar naar de periode voor en na de begrafenis. De link met het ontmoeten van haar vriend en het nu samenkomen van de twee geliefden? Die is er niet.

Sentimenten
Het was een interview om sentimenten op te wekken. Om mensen met waterige ogen naar het programma te laten kijken. Waarom RTL dat erin gemonteerd heeft, ontgaat mij. Dat heeft de show namelijk helemaal niet nodig. Geluk bij anderen en kerst, een gouden combinatie. Een commercieel tranentrekkend gesprek is echt overbodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.