Arme Alberto

Alberto Contador zal zich wel verrot voelen momenteel. En met recht natuurlijk. Vanmorgen kreeg de beste wielrenner ter wereld, want ja: dat is hij, te horen dat hij voor twee jaar geschorst is. Hij raakt zijn Tour-winst in 2010 en zijn Giro-overwinning in 2011 kwijt, en mag pas weer met de Vuelta in augustus deelnemen aan een profwedstrijd.

tourdedope

Volgens het CAS is het aanwijsbaar geweest dat Contador een minieme hoeveelheid clenbuterol tot zich nam. Een middel dat gebruikt wordt bij dieren met astmaproblemen. Maar bij mensen lijkt het geen werking te hebben. Het kan een anabole werking hebben, maar wordt door sporters vooral gebruikt om af te vallen.

Dat laatste lijkt voor Contador een vreemde reden te zijn om het middel te gebruiken. Hij heeft maanden getraind voor de Tour en een speciaal voedingsschema gevolgd. Over zijn gewicht heeft nooit iemand hem horen klagen.

Dat hij er beter van zou gaan fietsen, is dus ook niet aantoonbaar. Bij Epo en Cera staat dat vast. Bij clenbuterol dus niet. Behalve dat het een minieme waarde was, waarvan je het effect sowieso al kunt wegstrepen, is de werking dus ook niet gegarandeerd.

Als de renner echt vals had willen spelen, had hij zichzelf beter wat bloedtransfusies kunnen toedienen. Of hij had zichzelf vol moeten spuiten met steroïden. Het resultaat is dan wel gegarandeerd. En dat is nu nog maar de vraag geweest. Want zeg nou zelf: in de Tour waarin Contador gepakt werd, was hij niet de oppermachtige renner die wij gewend zijn uit het verleden.

Arme Alberto. Gepakt met doping dat waarschijnlijk niet eens werkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.