Baard & sigaretten

Mijn baard maakt mij pakweg 15 jaar ouder. Die conclusie kan ik inmiddels wel trekken. Met mijn 32 jaar zou ik inmiddels zonder problemen een flesje wijn moeten kunnen kopen. Helaas is dat met gladgeschoren wangen een utopie. Bij iedere supermarkt vragen ze mij om mijn legitimatie, om hem uiteindelijk met een rood aangelopen hoofd weer terug te geven.

Maar wanneer ik mij een paar dagen niet scheer, dan schiet het meteen de andere kant op. Dat merk ik dit weekend. Ik loop door het winkelcentrum als twee meiden op mij af komen geschuiveld. Weifelend kijkt een van de twee mij aan. „Meneer, mag ik u wat vragen? Wilt u iets voor ons doen?”, vraagt ze nerveus. „Het ligt eraan wat ik moet doen”, antwoord ik. „Wilt u voor ons sigaretten halen”, antwoordt ze bijna onhoorbaar.

„Nee, daar begin ik niet aan.” Even lijkt ze uit het veld geslagen, alsof ze echt had gedacht dat ik wel even naar de sigarenboer zou lopen. Maar dan pakt ze de handdoek weer op: „Ah toe, wij zijn bijna 18 hoor. Nog maar een paar weken.” Het geld heeft ze al in haar hand. Ik loop door: „Nee echt niet, sorry.”

Ze kijkt verder. Naar iemand die het wel wil halen. Tijdens het weglopen zie ik de dikke laag make-up. De winkelier trapte er dus niet in. Misschien is een baard een idee?

Deze column verscheen in De Gooi- en Eemlander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.