Bezuinigen doe je zo

De gemeente Woerden zit met haar handen in het spreekwoordelijke haar. Door de economische crisis zit het met een groot gapend gat in de begroting. Er is geld te kort. En veel ook. Tot 2014 moet er een bedrag van 13,5 miljoen euro wegbezuinigd worden. En aangezien de ambtenaren er blijkbaar zelf niet meer uitkomen (wat zouden ze dan de hele dag doen?), besloten ze om de inwoners om hulp te vragen.

Via de site Ikbenwoerden.nl kunnen inwoners meedenken. Nou ja.. denken. De meeste ideeën zijn zo slecht als Gargamel. Vandaar dat ik, jullie zeer geliefde columnist, heb besloten eventjes mee te denken. En wat blijkt: na een minuut of vijf, had ik al drie superieure plannetjes gevonden in die grijze massa van me. Ambtenaren van de gemeente Woerden: houd je goed vast. Het tekort is bij deze opgelost.

Optie 1: We stoppen met het gratis Groene Hart. Het natuurgebied is geliefd bij wielrenners. Nou, dat gaan ze merken ook. We plempen de wegen vol met tolhuisjes. Om de paar kilometer. Misschien slecht voor de benen van de sporter in kwestie, maar wel goed voor de gemeente kas.

Een andere manier om geld te verdienen is om dingen af te schaffen. Wat te denken van de brandweer. Een geldverslindende luxe. Die brandweerwagens zijn duur. De speciale pakken ook. En daarnaast kost de kazerne huur, en moeten die lieden, die dag en nacht paraat zitten, ook nog eten. Allemaal betaald door de gemeente. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het waterverbruik van die spuitgasten. Nee, geef elke inwoner een gratis, kan er net vanaf, tuinslang en laat ze zelf de vlammen bij de buren doven. Kan makkelijk joh.

Mijn laatste geniale bezuiningsidee is simpel maar doeltreffend. Stop met de bouw van speeltuintjes. Het is algemeen bekend dat de jeugd liever binnen zit te gamen, dan dat ze zich vermaken op de wipkip of schommel. De boel afbreken en aan landen verkopen waar kinderen de attributen wel kunnen waarderen, is een veel strakker plan. Scheelt ook weer onderhoud. En dus geld.

Zoals je ziet. Drie geniale ideeën. Waarmee Woerden meteen uit de zorgen is. Maar er is nog een optie: we kunnen namelijk ook overal een beetje op bezuinigen. Als je van alles een paar procent af haalt, zit je toch ook zo aan het bedrag?

Weet je. Nu ik erover nadenk. Misschien is de beste manier om te bezuinigen wel om iets te kopen. Een goede rekenmachine voor de ambtenaar in kwestie, bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.