Bijtanken

Spanning. Sensatie. En een hoop consternatie. Zo kunnen we deze week van Woerden wel samenvatten. Want god, wat was het weer een bende in het oude Wyrda. Het heeft zelfs de mond van een buitenstaander gesnoerd. Mijn mond. Sprakeloos. Het nieuws dat er een tankstation op de Wulverhorstbaan zou gebouwd worden, vulde alle kolommen. De servers werden loeiheet en Jaap kon ’s nacht niet slapen van de rode gloed.

Schuldige was ‘een raadslid’ van D66. Een partij die het normaal gesproken overal mee eens is, omdat er natuurlijk geen kostbare zieltjes (erghh kiezers) verloren mogen gaan. Dit raadslid, Heerd Jan Hoogeveen, maakte in een klap korte metten met het veilige D66-imago. Met het oproepen tot boycotten van het nieuwe station, raakt hij zowel het vertrouwen van zijn kiezers als zijn partijgenoten kwijt.

Een paar jaar eerder stemde zijn hele partij namelijk unaniem voor het tankstation. En ome Heerd Jan? Die was toen nog nergens te bekennen natuurlijk want nog niet verkozen. Enkel partijgenoot Van der Does, die overigens meer draaikonterij laat zien dan Wouter Bos, stemde soms tegen. Maar eigenlijk stond het tankstation al jaren op de planning en was een stemming geheel overbodig. De gemeenteraad heeft het een decennium geleden al besloten dat het tankstation er gewoon komt. Hoor je het Heerd? Het tankstation komt er gewoon.

Met het bestaan van de Woerdense Verlaat in mijn achterhoofd snap ik de ophef eigenlijk niet. Tuurlijk, mensen hebben groene plekken nodig. Om even bij te komen. Om even de gedachten te verzetten. Om bij te tanken. Een plaats waar de geur van verse (of iets minder verse) koffie je altijd tegemoet komt. En waarbij een altijd vriendelijke dame achter het kogelvrije glas je met een doorgerookte schorre stem, al kauwend je bonnetje aanreikt. Het zijn de kleine geluksmomentjes die het doen. Zeg nou zelf: een tankstation is toch de perfecte plek om bij te tanken? Misschien niet voor de geest maar in ieder geval wel voor de auto.

De column vindt je hierrrr.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.