Champions League niet uitbreiden maar afslanken

De vicevoorzitter van Barcelona, Javier Faus, kwam maandag met het lumineuze idee om de opzet van de Champions League te veranderen. De beste man wil het aantal deelnemers uitbreiden van 32 naar 64. Maar moeten we niet terug naar een kampioenenbal in plaats van een melkkoe?

CL

De Champions League was ooit bedoeld om, de naam zegt het eigenlijk al, de kampioenen van de verschillende landen tegen elkaar te laten spelen. Op deze manier zou er duidelijk worden welk clubteam het beste van Europa is. De eerste editie, toen nog Europa Cup I, vond plaats in 1955. De kampioenen uit de verschillende competities namen het tegen elkaar op in een knock-outsysteem. Saillant detail: voor Nederland deed niet kampioen Willem II maar PSV mee aan de eerste editie.

In 1991 werd de formule gewijzigd. Het toernooi werd zo populair dat sponsoren meer deelnemers willen. Hoe meer clubs, hoe meer aandacht, hoe meer geld, was de logische gedachte. De eerste ronde was via het afvalsysteem, maar daarna gingen de clubs verder in twee poules van vier. De winnaars van de poules speelden een finale. Een jaar later werd alles weer anders: het toernooi werd omgedoopt tot Champions League en de vercommercialisering kon beginnen. Niet alleen de competitiewinnaars, maar ook de nummers twee, drie en vier van verschillende competitie mochten deelnemen.

Faus wil nu dat de competitie weer wordt omgegooid. Een beetje onder de noemer ‘hoe meer zielen hoe meer vreugd’. Maar waarom? De bestuurder zegt dat het beter is voor de geldverdeling. Maar is er voor de clubs die geen kampioen zijn geworden niet ooit de UEFA League/Cup bedacht? En deden er op een gegeven moment niet zoveel b-clubs mee aan de Europa Cup II dat deze is afgeschaft? De aandacht werd minder en de fans liepen weg.

Dat zelfde dreigt in mijn ogen ook voor de Champions League, zodra de plannen van Faus doorgaan. Ik zie Ajax er liever uitvliegen tegen Real Madrid dan tegen Sevilla of Napoli. En ik denk dat het spannender is wanneer er twee poules van vier bestaan, in plaats van zestien. De landskampioenen die het tegen elkaar opnemen, dat is toch veel interessanter dan de nummer van twee van Nederland tegen de nummer vier van Spanje?

Daarom wil ik eigenlijk voorstellen om de competitie juist af te slanken. En ik denk zelfs dat wanneer er minder clubs meedoen, de aandacht en dus het verdiende geld omhoog gaat. Dan kan Faus ook weer met een gerust hart gaan slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.