De favorieten voor de Vuelta 2014

Het is de laatste grote wielerronde van 2014: de Vuelta. Vanaf 23 augustus wordt er drie weken door Spanje gefietst. Maar wie zal de eindoverwinning pakken?

Opvallend genoeg staan er heel veel grote namen aan de start in Jerez de la Frontera. Normaal gesproken is de Vuelta de minst prestigieuze prijs van de drie Grote Rondes. Maar door de valpartijen in de Tour doen veel grote renners toch mee. Zij willen het seizoen nog goedmaken met een grote prijs.

Topfavorieten
Er zijn in mijn ogen drie topfavorieten: Nairo Quintana, Chris Froome en Joaquim Rodríguez. Quintana heeft in de Tour van 2013 laten zien dat hij een toprenner (in wording) is. De 24-jarige Colombiaan pakte een etappe en eindigde als tweede. Dit seizoen heeft hij de Tour overgeslagen. Zijn goede vorm uit de Giro, die hij won, nam hij mee. Getuige de eindoverwinning in de Ronde van Burgos dit weekend.

Mocht Quintana willen winnen, dan moet hij echter wel afrekenen met Christopher Froome. De vorm van de Britse Keniaan is wellicht wat duister, maar normaal gesproken is de Sky-coureur de beste ronderenner van de wereld. De vraag is of hij genoeg fietsminuten heeft gepakt na het herstel van zijn valpartij in de Tour van dit jaar. Hoe dan ook: Froome zal erop gebrand zijn om zijn seizoen te redden.

Ook Joaquim Rodríguez zal voor de Rode Trui gaan. De Spanjaard liet zich vroeg in de Tour al op achterstand zetten om voor etappezeges te gaan. Maar wellicht spaarde hij zijn benen ook al voor de ronde in eigen land. De vraag is hoe hij de twee tijdritten gaat verteren.

Tegenvallers
Drie renners zullen de verwachtingen niet waar kunnen maken. Chris Horner won vorig jaar op 41-jarige leeftijd de Vuelta. Dit jaar verwacht hij weer wonderen, maar ik eigenlijk niet. In het voorjaar werd hij aangereden en in de Tour liet hij zien nog niet op topniveau te zijn. Wellicht gaan de jaren dan toch echt tellen.

Alejandro Valverde liet zich wél zien in de Ronde van Frankrijk, maar uiteindelijk viel de Spanjaard net buiten de top 3. Hij zal zich willen revancheren, maar de vraag zal zijn of hij niet al te veel energie verbruikt heeft dit seizoen. Daarnaast zal hij rekening moeten houden met teamgenoot Quintana, die in wereldvorm is.

De Spanjaard Alberto Contador hoort zowel bij het kopje tegenvallers als het kopje twijfelgevallen, hieronder. Contador viel in de Tour en gaf eigenlijk meteen al aan dat zijn seizoen erop zat. Nu doet hij toch ineens mee. Is het een voorbode van een supervorm? Of een wanhoopsdaad? Over een maand weten we het.

Twijfelgevallen
Dat geldt ook voor de prestaties van Robert Gesink en Peter Sagan: over een paar weken weten we het. Gesink werd jaren gezien als hét talent uit Nederland, maar is inmiddels voorbijgestreefd door onder andere Bauke Mollema, Wilco Kelderman en Wout Poels. Na een hartoperatie zal Gesink opnieuw gaan proberen om een goede klassering te rijden. De vraag is of hij het dit keer wél zal volhouden.

Peter Sagan zal voor een etappewinst gaan. De Slowaak pakte het puntenklassement in de Tour, maar won geen dagrit. Daar baalde hij overduidelijk van. Hij is zo sterk dat andere renners liever niet met hem naar de meet rijden. In Spanje zal Sagan daarom weer veel zelf moeten opknappen, en de vraag is of hij dan nog wel kracht genoeg heeft voor een eindschot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.