De Jong is juist een voorbeeld

Wat een gezeik, wat een gezanik. Nigel de Jong breekt per ongeluk iemand zijn been en meteen is hij een paria geworden. De media spreken over een recidivist en een crimineel. Bert van Marwijk gooit hem uit de selectie en spelers als Samir Nasri beginnen ook ineens te mopperen over zijn spel. Onzin! Nigel de Jong moet lekker doen waar hij goed in is: doodschoppen maken.

Het is namelijk onzinnig om De Jong te straffen voor een paar lompe tackles. Hij kan er niet zo veel aan doen. De middenvelder is te druistig, te actief, te lomp. Hij wil zo graag de bal in zijn bezit hebben, dat hij er vol in kletst. Elke keer weer. En ja, af en toe gaat dat mis. Dat kan toch gebeuren? De reacties op het veld, na zijn laatste aanslag op Hatem Ben Arfa, zeggen eigenlijk wel genoeg. De scheids laat het doorgaan. De spelers van Newcastle United protesteren niet en ook Ben Arfa zelf lijkt geen wrok te hebben.

Dat Bert van Marwijk dat wel heeft, zegt meer over onze bondscoach dan over De Jong. Van Marwijk gooit Nigel namelijk niet de selectie uit omdat hij een doodschop gaf, maar omdat hij het WK van Van Marwijk verpest heeft. Bert krijgt namelijk geen krediet voor de vooraf onmogelijk geachte plek in de WK-finale. In plaats daarvan heeft iedereen het over het keiharde spel, waarvan de karatetrap van De Jong op Xabi Alonso natuurlijk het beste voorbeeld was. Bert is boos, dat hij nu geen credits krijgt en besluit De Jong daarvoor terug te pakken.

Dat had Van Marwijk beter niet kunnen doen. Met Nigel de Jong sta je namelijk in de spelerstunnel al met 1-0 voor. Tegenstanders zullen bang zijn hun enkels te breken. Ze zullen sidderen wanneer De Jong als een woeste stier over het middenveld komt aan rauzen.

De Jong is daarom alleen al een voorbeeld. Eindelijk een Nederlandse speler die vol voor de bal gaat. Die inzet koppelt aan een levensgevaarlijke tackle. Iemand die gaat voor elke bal. Daar kunnen veel Oranje-spelers nog wat van leren. En Bert van Marwijk blijkbaar ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.