De keer dat ik Cruijff zag spelen [video]

Mijn opa had bij een fles Bokma een videoband gekregen. Op de tape stonden drie eindtoernooien. Die van ’74, ’78 en ’88. De drie succesnummers van Oranje. Zelf was hij fan van Johan Cruijff en de spelers uit de jaren 70. Mijn voorkeur lag bij de ploeg uit ’88. Ik was dan ook best nerveus toen er in 1999 een wedstrijd gespeeld werd waarbij Van Basten heel misschien de aftrap zou verrichten.

Die dag – 6 april 1999 – werd er in de ArenA een erewedstrijd gehouden voor Johan Cruijff. Er stonden verschillende Ajax-sterren als Frank Rijkaard, Ruud Krol en Dennis Bergkamp op het veld. Johan Cruijff was er zelf natuurlijk ook. Maar de grootste verrassing – ook voor de nummer 14 zelf – was de rentree van Marco van Basten. San Marco had het voetbal vaarwel gezegd na zijn blessure en had eigenlijk nog altijd last van zijn enkel. Voetballen mocht eigenlijk niet meer, toch maakte hij een uitzondering voor deze partij. Hij deed niet alleen de aftrap, maar speelde minuten lang mee. Sterker nog: hij wist op aangeven van zijn leermeester Cruijff te scoren.

Maar uiteindelijk was het niet de rentree van Van Basten die indruk op mij maakte. Ik merkte aan de sfeer op de tribune en op het veld dat Cruijff een hele grote was. Het stadion bleef zingen en joelen. Ook omdat de man met nummer 14 op de rug nog altijd liet zien ontzettend goed te kunnen voetballen. Zijn conditie was wellicht wat minder, maar zijn inzicht en techniek maakten dat meer dan goed. Die avond sloot ik als 12-jarige Johan Cruijff in mijn hart.

Voor erewedstrijden heb ik sindsdien ook een zwak. Ik kan niet wachten om later met een zoon naar een andere memorial te gaan. Een wedstrijd waarin helden worden geëerd. En dan niet in de Amsterdam ArenA, maar in de Johan Cruijff ArenA. Vernoemd naar de grootste van allemaal.

2 reacties

  1. Ik was ook bij die wedstrijd. Ik vergeet nooit meer het trio dat er avond op een gegeven moment stond. Bergkamp, Van Basten en Cruijff in een elftal. De eerste twee meermaals in de Meer gezien, voor Cruijff ook te jong. Het kan soms zo mooi zijn 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.