Deze Tour geen Froome maar Froomey

Het was voor velen hét moment van de Tour de France van 2015. Peter Sagan die na een etappe ‘Hey Froomie, how are you?’ roept naar klassementsleider Chris Froome. De Brit lacht wat verlegen en maakt een grapje terug. Dan grijpt Sagan naar de pet van Froome. De Slowaak vindt dat de klep naar beneden moet. Ietwat geërgerd draait Froome zijn hoofd weg en geeft verder geen aandacht meer aan het voorval. Toch is er iets veranderd.

Bekijk om het geheugen op te frissen de video van het moment tussen Sagan en Froome hier:

Froome lijkt deze Tour een stuk minder te zijn dan voorgaande jaren. Natuurlijk zijn renners als Nairo Quintana en Dan Martin vooruit gegaan, maar wat vooral opvalt is dat Chris Froome niet meer zo ongenaakbaar is als voorgaande jaren. En wellicht dat dat vooral met Sagan daar voor gezorgd heeft.

Sagan kreeg namelijk de lachers op zijn hand toen hij Froome ‘Froomey’ noemde. De latere wereldkampioen was al razend populair, maar werd dat alleen maar meer. Misschien wel zo populair dat hij de gele trui en de winst van Froome overschaduwde.

Nu lijkt het erop alsof Froome niet alleen hard wil fietsen, maar ook aan zijn imago wil werken. Als een ware acrobaat ging hij naar beneden in de afdeling van de achtste etappe. Niet alleen door zijn verrassende aanval maar ook door de manier waarop wist hij alle ogen op zich gericht.

Dat niet alleen. Het ‘Froomey’ van Sagan is Froome zijn handelsmerk geworden. Het staat zelfs op de rechtermouw van zijn koersshirt. En Team Sky gebruikt de bijnaam in haar promotievideo’s en andere uitingen.

Froome is dus een andere man dan vorig jaar. Het koerspetje dat Sagan de vorige Tour naar beneden probeerde te drukken, is ingeruild voor een stoerdere baseballcap. Froome slaat een toeschouwer die in de weg loopt en hij valt aan. Het berekenende Team Sky met haar ijskonijn als man voor het klassement is niet meer. De stijve (import) Brit lijkt te zijn ontdooid.

Maar je hoort ons niet klagen. Deze Ronde is nu al superspannend, terwijl de beslissende week moet nog komen. En mocht Team Sky de boel nu ‘gewoon’ weer op slot zetten, dan heeft Froome vast nog wel een frats in petto om ons te vermaken. Zou hij al een wheelie kunnen maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.