Digitaal pesten

Het laatste anti-pestspotje van SIRE gaat over digitaal pesten. Een meisje is braaf op school. Ze hockeyt gezellig met andere meiden en gedraagt zich voorbeeldig. Althans: offline. Zodra ze achter de computer zit, is te zien hoe ze een klasgenootje pest en bedreigt.

De video moet bekend voorkomen voor twee raadsleden. Anneke van der Veer en Kees van der Linden stapten vorige week uit Forza. Een groot verlies voor de partij: zij gingen van vier naar twee zetels. Alhoewel, het is nog altijd geen uitgemaakte zaak of de twee raadsleden hun plek in de raadszaal meenemen. Opvallend genoeg is het vanuit de raad doodstil rondom het vertrek. Zelf hebben ze geen reden gegeven voor hun plotselinge opstappen. En ook fractievoorzitter Paul Meijer hield zijn mond over het afscheid. Maar net als in de SIRE-video, is niet alles pais en vree.

Het cyberpesten kon namelijk beginnen. Uit het niets verschenen er twee – volgens de maker – parodieaccounts. Een stukje satire: via de nieuwe profielen @AnnievdVeer en @LindenKeesvd werden de twee opgestapte raadsleden met de grond gelijk gemaakt. ‘Annie’ zou op zoek zijn naar een nieuwe partij in de gemeenteraad, de mails zouden zelfs al verstuurd zijn. Wat zou moeten wijzen op het ‘partijhoppen’ waar ze zich volgens de profielmaker schuldig aan maakt. Oud-wethouder Kees van der Linden kwam er genadiger vanaf. Zijn account werd binnen 24 uur weer inactief gemaakt. Maar in die online uren werd hij flink te kakken gezet.

Wie er achter het account zit, is een raadsel. Op Twitter ging men er vanuit dat Forza-leden achter de nepaccounts zitten. Zij claimen echter van niet. Michel van Dijk keurde de actie af, noemde het ‘flauw’ en gaf aan dat de dader ‘Forza hier geen dienst mee bewijst’. Veel van zijn partijgenoten vinden de actie echter wel geslaagd. Ze zitten niet achter de pesterijen, maar doen er wel aan mee. De retweets, reacties en geintjes vliegen om de oren.

De spot van SIRE sluit af met de woorden ‘wie houdt uw kind in de gaten op internet’. In Haarlemmermeer gaat hetzelfde op. Alleen zijn het nu niet de kinderen, maar juist de volwassenen die wat toezicht kunnen gebruiken.

De video van SIRE:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.