Dumoulin’s gele trui bezoedeld door politiebonden

Twaalf jaar heeft de gemeente Utrecht moeten lobbyen. Pas toen was de Tour-organisatie om. De politie wil er echter voor zorgen dat Nederland een vieze nasmaak zal overhouden aan de start van de Ronde van Frankrijk. Wat een volksfeest moet worden, gaat straks de boeken in als een schreeuw voor betere cao. De politiebonden gaan actie voeren. Voor en tijdens de etappes.

gele trui

Het leek allemaal zo mooi. Op 4 juli zal de Tour haar eerste etappe in Utecht rijden. Een tijdrit van bijna 14 kilometer dwars door het centrum van de stad. Een dag later wordt er weer gestart in de Domstad, de finish is dan op Neeltje Jans. De verwachting is dat er meer mensen in de stad zullen zijn dan op een gemiddelde Koningsdag. De start van de Tour kan dus een waar volksfeest worden genoemd.

En er is zelfs kans op meer feestvreugde: tijdrijder Tom Dumoulin is namelijk dé favoriet om de eerste etappe te winnen. En mocht hij daarin slagen, dan rijdt er vor het eerst sinds 1989 eindelijk weer een Nederlander in het geel. Een prestatie – al moet hij nog wel even doen natuurlijk – van formaat. Maar ook een overwinning die overschaduwd gaat worden door het gedoe met de politiebonden.

Beide etappes zullen ontsierd worden door acties. Voor de tijdrit zullen agenten rondjes rijden op het parcours. Dit om de start te vertragen. Een dag later wordt de reclamekaravaan stilgehouden op de Erasmusbrug. Verkeerscontrole: blazen, papieren overleggen en (hopelijk) weer verder. Ook nu zal de organisatie moeten inspelen op de actie. Het zal zorgen voor oponthoud en dus problemen.

Niemand ziet de acties zitten. Zelfs agenten keuren het af. Maar de bonden gaan gewoon door. Want: op deze manier ziet de rest van de wereld ook wat er aan de hand is in Nederland. Je hoort mij niet zeggen dat agenten geen betere cao verdienen, maar op deze manier aandacht vragen is niet juist. Ik denk ook niet dat het meer medestanders gaat opleveren. Integendeel zelfs.

Daarnaast denk ik dat de wereld niets wil weten over de cao problemen van de politie in Nederland. De rest van de landen op deze wereldbol hebben genoeg andere zaken aan hun hoofd.

De gele trui om de schouders van Dumoulin bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.