Een hardlooprondje langs de verkiezingsborden

Mijn vaste rondje over de Vennepse dreven heeft een nieuwe attractie: de borden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens mijn vijf kilometer van vanmorgen heb ik de borden goed kunnen bestuderen, en er viel mij wat op.

Er stonden zeven borden aan lantaarnpalen langs de Noorder-, Ooster-, Wester- en Zuiderdreef. Dit voor de gemeenteraadsverkiezingen in Haarlemmermeer eind deze maand. De borden zijn allemaal goed zichtbaar en staan op een goede plek. Alleen laat de boodschap soms nog wel wat te wensen over.

Neem bijvoorbeeld het verkiezingsbord van ChristenUnie. Deze is ietwat ongelukkig gekozen. De naam van de partij staat er groot en duidelijk leesbaar op, alleen staat de hele partij op de foto. De leden zijn zo klein dat ik met geen mogelijkheid heb kunnen ontdekken wie nummer één op de lijst is. En dan sukkelde ik nog voorbij in looppas, laat staan als je met de auto langs scheurt.

Het bord van de HAP lijkt er wel een van vier jaar gelezen. Er staat namelijk heel groot ‘Geef een signaal, stem lokaal’ op het bord. Zouden ze de vorige verkiezen vergeten zijn? De HAP wist toen zoveel stemmen binnen te harken dat ze nu met twee wethouders in het college zitten. En landelijke partij VVD verloor in 2014 flink. De ‘stem van het volk’ was mijns inziens vrij duidelijk. Hoe dan ook: de naam van de partij en de lijsttrekker zijn goed zichtbaar.

De borden van GroenLinks en VVD zijn niet alleen saai, maar ook ietwat apart te noemen. Op de verkiezingsborden staat namelijk alleen het logo van de partij. Alsof de kiezer wel weet wat de standpunten en personen achter de partij zijn, maar de naam steeds vergeet.

Het CDA heeft een duidelijk leesbaar bord. De lijsttrekker staat er groot op. De naam van de partij is duidelijk leesbaar. Alleen de hashtag #hlmeer is misschien wat te hip. Want laten we eerlijk wezen: het gros van de burgers heeft geen idee wat dat is.

Het bord van de CDVP is ook helder. Goed groot het logo, de twee belangrijkste personen en een ‘oké’ slagzin.

Bij deze verkiezingen heeft Rinus Beusenberg gelukkig niet gekozen voor een tietenknijp- of blotenbillenkoekbord. Ditmaal staat de lijstrekker van SRH met zijn zoon op de foto.

Geen enkel bord belooft betere fietspaden. Een gemiste kans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.