Etixx-Quick Step rijdt in Roubaix vooral tegen zichzelf

De val van Tom Boonen was een forse domper voor Etixx-Quick Step-teamleider Patrick Lefevre. Niet alleen zag hij zijn gedoodverfde kopman voor het voorjaar met een blessure afhaken, ook zag hij de rolverdeling binnen zijn team in het water vallen. De overgebleven renners uit de ploeg mogen nu voor hun eigen kans gaan. En dat kan in Parijs-Roubiax gaan wringen.

In Gent-Wevelgem en in De Ronde van Vlaanderen reden zowel Niki Terpstra, Stijn Vandenbergh als Zdenek Stybar voorin. In die koersen liet Vandenbergh zien ontzettend sterk te zijn. Toch gaf hij zich volledig voor de andere twee rijders die als kopmannen waren aangewezen. De vraag is in hoeverre Vandenbergh dat komend weekend ook zal doen. Zijn inspanningen leverde de afgelopen weken geen eremetaal op. En wat zal er nu in Vandenberghs hoofd omgaan, als hij er zelf goed voorstaat? Zal hij zijn benen sparen om zijn teamgenoten naar de meet te brengen? Of ditmaal voor eigen succes gaan?

Zdenek Stybar kan hulp goed gebruiken. Begin maart wist hij de Strade Bianche te winnen. Een goede prestatie, maar daarna viel hij vooral op door een verloren tand. Met een gat in zijn gebit deed hij nog wel mee in kopgroepen, maar Boonen doen vergeten zat er nog niet in. Alhoewel: met een tweede plek in de E3 kwam hij nog wel dichtbij. Maar – daar kan Zoetemelk over meepraten – tweede plaatsen tellen niet.

Dat zal Niki Terpstra ook beseffen. De Zaankanter is in wereldvorm en misschien wel dé favoriet voor Parijs-Roubaix. In Gent-Wevelgem en De Ronde kwam hij net te kort. En nu is hij dus uit op wraak. Dat hij de kasseien en de vaak slechte omstandigheden aankan, liet hij vorig jaar zien. Toen wist Terpstra na een solo van 5 kilometer als eerste over de meet te komen. Dit jaar zal hij in de gaten gehouden worden. En dus is een goede strategie met de nodige samenwerking van levensbelang.

Juist dat samenwerken is echter een onzeker punt. Na Roubiax worden alleen de ‘grote klassiekers’ Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik nog verreden. Dat zijn koersen voor klimmers. We kunnen veel zeggen over Vandenbergh, Stybar en Terpstra, maar in zulke ritten zullen ze minder goed uit de voeten kunnen. Voor alle drie geldt dus: het is zondag de laatste kans op een klassieke overwinning in 2015.

Etixx-Quick Step zal zondag dus vooral tegen zichzelf rijden. Samenwerken om te winnen of gaan voor eigen succes. Een lastige keuze, helemaal omdat mannen als Alexander Kristoff, Geraint Thomas, John Degenkolb en Lars Boom ook wel een kei op hun nachtkastje willen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.