Even slikken: geen Avondetappe

Het is geen verrassing. Vorig jaar werd al duidelijk dat het programma ten einde was. Maar toch. Als het zo officieel bekend wordt gemaakt, is het toch even slikken. Het besef. Dit jaar geen Avondetappe.

DeMart

Het was de afgelopen jaren vaste prik. Overdag de etappe kijken. Dan zelf fietsen. Eten. En daarna wachten op DeMart. Waarom? Vroeg ik mijzelf wel eens af. Het programma was eigenlijk altijd hetzelfde. De show begon met een paar shots van de – vaak prachtige – locatie, daarna kwam Mart in beeld. Steevast in een overhemd met een gekke kleurcombinatie en een glas wijn in zijn hand. Na de presentatie van zijn gasten deed hij live de samenvatting van de etappe. Daarna peupelde hij wat met zijn gasten, kondigde wat items en de rebus aan, en sloot af door te proosten op de Tour en Het Leven. Ondanks de vaste opzet en het trage tempo, verveelde het geen moment. Je wist wat ging komen, wat je kon verwachten. Het voelde vertrouwd. Een perfecte afsluiting van een wielerdag.

Dit jaar is dat allemaal anders. Niet Mart Smeets, maar Dione de Graaff en Gert van ’t Hof gaan voor de NOS over de Ronde praten. Niet op het eigenlijk net iets te late tijdstip van 23.00 uur, maar vlak na het avondeten. Het programma krijgt een moderner jasje en wordt voortaan vanuit Hilversum uitgezonden. Jammer. En misschien wel het einde van een tijdperk. Want: het gepeupel over de Ronde, maakte de Tour. De koers in Frankrijk is namelijk minder verrassend dan in Italië. De meeste kilometers worden gecontroleerd verreden. Grote verrassingen blijven vaak uit. En dan zijn het juist de verhalen om de etappes heen, die zorgen voor het speciale Tourgevoel. Mart Smeets speelde daar een grote rol in. Hij gaf het programma – mede dankzij zijn kennis van het verleden – de zomeravondsfeer die hoort bij de grootste wielerronde ter wereld.

Nu moet het sneller. Moderner. Met meer vaste gasten, de zogenaamde experts. Geen lange verhalen over vroeger, maar de actualiteiten van het nu. Geen grote tafels en dieprode wijnen, maar desks voor een wand van lcd-televisies. Gelukkig krijgt Mart Smeets nog wel een – kleine – rol in de nieuwe opzet. Een functie die hem op het lijf is geschreven. De wielervader van Nederland gaat iedere dag een historische rubriek presenteren over de laatste Nederlandse Tourwinst.

Die paar minuten, daar zullen we het vanaf nu mee moeten doen. En misschien is het wel een voordeel dat Studio Tour eerder wordt uitgezonden. Hebben we daarna de hele avond om weg te mijmeren. Denkend aan de laatste Nederlandse Tourwinst en over de tijd dat er nog een Avondetappe was. Met Mart Smeets als dagafsluiter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.