Fietsfile

Het is lekker weer en dus besluit ik om de drukte op de A4 te mijden en op mijn fiets te stappen. Vanuit Haarlemmermeer is dat goed te doen.


Onderweg zie ik hoe de auto’s op de A44 te maken krijgen met de ochtendspits. Daar heb ik geen last van. Via Sassenheim en Warmond rijd ik Leiden binnen. De drukte neemt toe, maar ik heb nog geen moment stilgestaan.

Dat verandert als ik de Gooimeerlaan verlaat om de Willem de Zwijgerlaan op te rijden. Ik moet vol in de remmen. Er staat een lange rij fietsers. Grote rugzakken vullen het fietspad. De scholen zijn weer begonnen en dus staan de scholieren in rij voor het stoplicht richting de Schipholweg.

Ondanks het vrolijke gekwebbel lijken de schoolgangers niet heel veel zin te hebben in wiskunde en biologie. Na weken Pokémon vangen, moeten ze nu weer aan de bak. Het stoplicht is niet de oorzaak van deze fietsfile. Het lijkt er meer op dat de jonge studenten hun aankomst op school zo lang mogelijk proberen uit te stellen.

Na vier groene stoplichten ben ik dan eindelijk aan de beurt. Ik schakel naar een grotere versnelling. Ondanks het mijden van de snelweg, moet ik toch verloren filetijd zien goed te maken. Met verzuurde benen kom ik op kantoor.

De volgende keer dan toch maar de A4?

Deze column verscheen eerder in het Leidsch Dagblad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.