Kaartje: al 41 slechte fietspaden in Haarlemmermeer

De fietspaden in Haarlemmermeer zijn lang niet allemaal uitstekend. Dat blijkt wel uit het ‘Slechte fietspaden-kaartje’ die ik samen met Maas-Maarten ben begonnen. Op onze oproep om slechte plekken te noemen, werd massaal gereageerd.

Er zijn namelijk veel slechte stukken. Boomwortels die door het asfalt komen. Losse klinkertjes die je fiets alle kanten op doen gaan. Gevaarlijke oversteken, waarbij niemand weet wie er nou voorrang heeft. Haakse bochten. Wildroosters in een bocht. Er is bijna voor ieder wat wils. In totaal staan er al 41 plekken op de kaart.

We gaan nog even door met verzamelen en leveren het dan als een pakketje aan bij de wethouder van dienst. Wellicht kan er wat gedaan worden aan de paden. Want zeg nou zelf: als Haarlemmermeer haarzelf een sportgemeente noemt, dan moet het wel zorgen voor een goede basis. Dus dan wordt het tijd voor een fietsmotie.

Bekijk alle slechte fietspaden, of delen daarvan, hieronder op de kaart. Suggesties? Zet het in een reactie hieronder en het punt wordt erbij gezet.

17 reacties

 1. De kruising waar de Aletta Jacobsdreef, Manenburgdreef , Markenburg en de Zuidtak Zuidtangent samen komen.
  Fietsers rijden bijna altiijd door rood vanwege het gebrek aan auto’s

 2. Vesting in Vijfhuizen. Vlak voor de rotonde begint een verplicht fietspad waar je meteen scherp naar links moet oversteken, over een drempel waar automobilisten voorrang moeten verlenen. Nogal zinloos om zo kriskras te rijden, maar het is ook krap met een voorrangssituatie die niet alleen onnatuurlijk maar ook dubieus is. (De situatie is een nog vagere versie van http://www.fietsersbond.nl/de-feiten/wetten-en-recht/verkeersregels/juridische-aspecten-rond-voorrang-op-rotondes . Het is niet wat het lijkt.) Ondanks het weinige verkeer heb ik er al problemen zien ontstaan.

  Waarom staat de route tussen Hoofddorp en Aalsmeer langs de Kruisweg er nog niet op? Die moet jullie bekend zijn. Ik hoop dat ik het niet hoef uit te leggen want dan ben ik nog wel even bezig.

 3. Het fietspad dat de asserweg kruist, dat loopt vanaf de van heuven goedhartlaan tot aan de kaj munckweg, de kruising met de asserweg is levensgevaarlijk, je ziet door de bossages (en de bocht) totaal niet of er verkeer aankomt, en kunt pas op t allerlaatste moment reageren, zowel op kruisende fietser als automobilisten. Overigens geldt dit voor beide kanten.

 4. Het fietspad in het nieuwe Park Zwanenburg, kent zeer veel los steengruis en bovendien op drie plekken verspringt het fietspad onverwacht van hoogte. Gevolg valpartijen, lekke banden. Dit allemaal in een fietspad dat opgenomen is in de fietsroutes van deze regio als fietsverbinding tussen de IJweg in Zwanenburg via de fietsbrug naar Amsterdam Osdorp. (Raasdorperweg)

 5. De reactie die ik kreeg van de provincie m.b.t. de slechte kwaliteit van het fietspad in het park bij Zwanenburg: Toch vreemd dat men twijfelt aan de kennis van een fietser als hij een klacht indient over een fietspad is toch wel vreemd. Inclusief een opmerking over een boete voor het fietsen op een voetpad. Ik heb ze dan ook nu als reactie een aantal foto’s toegestuurd van de werkelijke situatie. Ben benieuwd naar hun vervolg reactie.

  Goedemorgen mijnheer Hoogland,

  Via de gemeente Haarlemmermeer ontvingen wij uw klacht over de slechte staat van onderhoud van een fietspad in het Park Zwanenburg.

  In het Park Zwanenburg is uitsluitend een betonnen fietspad aangelegd dat in een uitstekend staat verkeerd. Waar u waarschijnlijk op doelt is een voetpad, daar op liggen losse steentjes.
  Ik wil u adviseren om uitsluitend als fietser gebruik te maken van het betonnen fietspad, het gebruik van een voetpad met een rijwiel is verboden.

  Doordat het Park Zwanenburg nog niet geheel gerealiseerd is ontbreekt er ca. 75 beton pad in de fiets route. Er is een mogelijkheid om met de fiets aan de hand over een voetpad uw weg te vervolgen.

  Ik ga er vanuit u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

  Met vriendelijke groet,

 6. Fietspad eiweg. Tussen venneperhout en lisserbroek.
  Staat bijna 200 a 400 meter onderwater
  de auto weg ligt gemiddeld 35cm hoger dan fietspad. De berm ernaast ligt 25cm hoger dan fietspad.
  en aan de andere kant ligt het weiland en die ligt ong 15 a 20 cm hoger dan fietspad.
  als het regent staat alles blank. De winter komt eraan en dan word het weer een ijsbaan.
  en als je dan over de weg fietst (zoals meerdere mensen doen) is dat ook niet goed.

 7. Midden in het centrum ligt een prachtige hobbelroute voor de dagelijkse fietsers die naar Dirk of AH gaan, vanaf de kruisweg om de parkeergarage naar de rotonde voor het gemeentehuis.
  Het is toch onbegrijpelijk dat hier al maandenlang de tegels omhoog komen waar je omheen moet zigzaggen. Zijn we in 2016 niet instaat om de onderliggende boomwortels te temmen ??
  Of wachten we dat er daardoor oudjes onderuitgaan met alle nare gevolgen . Hopelijk komt er actie, voor de winter….!!

 8. Fietspad oudehaagseweg inde Haarlemmermeer een kwart smaller op sommige plaatsen door overwoekering door gras plus onkruid passeren wordt steeds lastiger

 9. Ik heb al 2 jaar contact met de Gemeente Haarlemmermeer over het fietspad langs de Venneperweg tussen de Ijweg en het viaduct voor Beinsdorp. Telkens kreeg ik een reactie dat het op het programma stond om op te knappen, eerst halfverweg 2019, toen eind 2019 en nu krijg ik net een bericht dat ze het fietspad helemaal prima vinden en dat ze er toch niets aan gaan doen?!? Hoe bedoel je mensen aan het lijntje houden! Het fietspad is eigenlijk alleen in het midden redelijk te doen, zodra je naar de kant van het weiland komt heb je een grote kuilenreeks achter elkaar, niet te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.