Fietspaden: daarom fiets ik niet naar mijn werk

Het is vandaag ‘Nationale Fiets naar je Werk Dag’. De gedachte achter de landelijke actie spreekt voor zich: fietsen is gezond en in een tijd van veel mensen met overgewicht is dat een goed argument. Duizenden mensen hebben zich dan ook via de speciale actiesite ingeschreven. Zelf doe ik niet mee.

Dat ligt niet aan het feit dat ik niet van fietsen hou – sterker nog: ik fiets bijna 3000 kilometer per jaar – maar aan de kwaliteit van de fietspaden in Haarlemmermeer.

Ondanks dat de gemeente ‘groen’ claimt te zijn en dat 2014 het Jaar van de Sport was, is er voor fietsers weinig gedaan om het ‘trappen’ te stimuleren. Met hulp van andere fietsliefhebbers op Twitter en Facebook heb ik een overzicht gemaakt om de problemen in kaart te brengen. We kwamen tot meer dan zestig slechte fietspaden in onze polder.

Veel paden zijn hobbelig, zitten vol scheuren of zijn gemaakt van – inmiddels – losliggende omhoogstaande stoeptegels. Ook spekgladde putdeksels en grind op de weg komen regelmatig voor. In combinatie met regen vaak levensgevaarlijk.

Daarnaast zijn veel oversteken onveilig omdat het overzicht mist of omdat er meer rekening is gehouden met automobilisten dan met fietsers.

Naar kantoor peddelen is dus een optie, maar of je heelhuids aankomt is de vraag.

Dan is overgewicht zo gek nog niet.

Een slecht fietspad gezien? Laat de straatnaam weten in een reactie hieronder.

2 reacties

  1. Neem contact op met http://haarlemmermeer.fietsersbond.nl/ of met de landelijke fietsersbond als de locale afdeling niet meer actief is. Daar is ook een meldpunt voor dit soort zaken, die de meldingen direct doorstuurt naar de gemeente. Het lijkt er op dat de Haarlemmemeer niet mee doet aan verbeterdebuurt.nl anders kan je daar ook dit soort problemen kwijt.

    Zelf ben ik blij dat ik in de regio Alkmaar woon, 10 jaar terug heb ik al eens en klacht ingediend toen ik in aanraking kwam met de waardeloze situatie rond de Cruquius.

    Via de fietsersbond kan je vrij snel bij de gemeente aanschuiven, dwz ze hebben doorgaans lokaal een vrijwilligerstekort en ze worden zeker serieus genomen. Ben ook benieuwd of de Haarlemmermeer al een fietsplan gereed heeft, dat had voor eind 2014 gereed moeten zijn .

  2. prima dat men hier meldt als er ergens iets niet goed is aan de fietspaden, echter meldt het ook bij je gemeente.
    Voor Haarlemmermeer kan je dat doen via 0900-1852, http://haarlemmermeergemeente.nl/taak/direct-melden , via de app die op de site staat, of ga langs bij de service-centra in diverse kernen.

    Als er geen reactie komt of je hebt het idee dat het probleem niet goed wordt opgelost, dan hoor ik dat graag. via alm.elzen@quicknet.nl kan je je melden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.