Fietspaden verbeterd? Dit zeggen de foto’s

In het persuurtje op het gemeentehuis heeft wethouder Steffens-van de Water dinsdag gezegd dat ze de berichtgeving over de fietspaden maar ‘een orkaan in een glas water’ vindt. Volgens haar zijn de twee fietspaden die op 1 maart aangepakt moesten zijn, ook daadwerkelijk verbeterd. Dus: tijd om poolshoogte te nemen.

Een verslag van het persuurtje staat op de website van HCnieuws. De lokale krant meldt het volgende: Marjolein Steffens zei dinsdag een tikkeltje ontstemd dat de kritiek onterecht is. Zij wees erop dat er een brief naar de gemeenteraad is gestuurd met de vijf fietspaden die het eerst zouden worden aangepakt. Dat karwei is met een kleine vertraging gewoon uitgevoerd, zo benadrukte ze. “Al die negatieve publiciteit is dus niet nodig geweest. Het was een orkaan in een glas water.”

Alle punten aangepakt
Volgens de wethouder zouden dus alle vijf punten die uit de tourderaadsleden zijn gekomen aangepakt. Dat drie van de vijf slechte plekken pas van de zomer op de planning staan, en dus logischerwijs niet zijn aangepakt, zorgt ervoor dat ik deze niet behandel in deze blog. Er is niets gebeurd, maar dat was ook niet de bedoeling.

‘De orkaan’
Vandaar dat ik mij nu richt op twee andere plekken. Dat zijn de punten waar ik de afgelopen week mijn aandacht op gericht heb – dat wat Steffens ‘de orkaan’ zou hebben genoemd. Het slechte stuk fietspad op de Geniedijk en op het fietspad van Gravenbos zou voor 1 maart aangepakt worden. Dat was niet gedaan. En daar vroeg ik opheldering over.

‘Enige vertraging’
De wethouder heeft nu dus gezegd dat deze week plekken alsnog – met ‘enige vertraging’ – zijn aangepakt. Tijd om te vergelijken. Hieronder foto’s van het aangepakte stuk fietspad op de Geniedijk en Gravenbos. En hoe het er voor de ‘aanpassing’ uit zag. Oordeel eerst zelf.

De Geniedijk
Voor maart:
CGAL9vhUgAA0wDo

Na maart:
geniedijk1

geniedijk2

Gravenbos
Voor maart:
Knipsel

Het fietspad bij Gravenbos

Na maart:
IMG_5350

De gaten op de Geniedijk zijn dus alleen vol zand gestort. En wellicht zijn de stenen ook iets omhoog gelegd. Recht ligt het echter nog steeds niet. Van het beloofde ‘dichtstraten’ is geen sprake. En veiliger wordt het ook niet. Fietsers en scooters rijden nog altijd om de plek heen. Dat stukje spookrijden in een bocht is natuurlijk hartstikke gevaarlijk.

De scooterrijder reed om de plek heen.

De scooterrijder rijdt om de plek heen.

Ook het fietspad bij Gravenbos is niet echt aangepakt. Zoals op bovenstaande foto te zien is, liggen de klinkers nog altijd niet recht. Aan de linkerkant is bijvoorbeeld zo op de foto al een kuil te zien. En als ik de beelden van de #tourderaadsleden terugkijk, is er op het eerste oog niets veranderd.

Dit zeggen de foto’s
De conclusie: Ja, er is iets gedaan aan de plek op de Geniedijk. Maar zelf had ik niet geroepen dat de slechte stukken fietspad verbeterd zijn. De gaten zijn wellicht wat minder diep omdat ze zijn opgevuld met zand, maar ze zijn er nog steeds en zullen bij een fikse regenbui misschien wel weer opduiken. De aanpassingen bij Gravenbos zijn niet te zien. De fietspaden zijn dus niet veiliger geworden.

Gelukkig is dit een noodoplossing. Van de zomer worden de plekken écht aangepakt. Ik hoop niet alleen dat het nu wel een aanpassing is wat het fietspaden veiliger maakt, maar ook dat ze zich nu wel aan de planning houden.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.