Fietssnelweg

Het cancellen van de Ronde van het Groene Hart, begin dit jaar, was natuurlijk al een voorbode. Wielrenners zijn niet meer geliefd in de regio. Worden gehaat. Verketterd.

En het is allemaal hun eigen schuld. Ze racen dwars door het Groene Hart en langs de aanliggende plassen en meren. Ze rijden door rood. Nemen voorrang in plaats van dat ze het geven. En dat is nog niet alles. De grootste doorn in het oog is dat wielrenners schelden en tieren. Vloeken en schreeuwen. Ze jagen argeloze recreanten de stuipen op het lijf.

Daarom wil men de wielrenner weg hebben uit de polders van het Groene Hart. Weg ermee. Opsodemieteren. Ga maar lastig doen in de duinen, of in de Franse Alpen of desnoods op de maan. Zolang het maar niet in de buurt van de dagjesmensen rond het Groene Hart is, want die willen rust. En stilte. Dus geen wielrenners, die zichzelf uit de naad fietsen voor een nietszeggend gemiddelde.

Wielrenners zijn het hier natuurlijk niet mee eens. Die claimen er niets aan te kunnen doen. De fietsbellen, die heus wel aanwezig zijn op de racefiets, worden door de jakkerende wind amper gehoord. Het schreeuwen is dan ook om mensen te waarschuwen. Voor de veiligheid.

Dat is hard nodig ook. Als amateur coureur kan ik onderschrijven dat de ‘gewone’ fietsers maar wat doen. Waar een renner met al zijn zintuigen gespitst op zijn stalen ros zit, zit een stadsfietser met oordopjes in naar het laatste album van DJ Tiësto te luisteren. Van de omgeving in de gaten houden is geen sprake. Levensgevaarlijk.

En waar de meeste hardrijders keuring hun hand uitsteken, is het bij de fietser nog maar de vraag of hij op zijn eigen rijbaan blijft. Laat staan dat ze niet al met zijn vieren naast elkaar twee rijstroken bezet houden. Een flinke schreeuw of een vakkundig geplaatste vloek helpt dan perfect.

Je zou denken dat de wielrenners gesteund worden door hun eigen volk. Maar schijn bedriegt. Ook de fietsersbond is boos. Heel erg boos. Kwaad zelfs. Woedend misschien wel. Op wielrenners. Van die sportievelingen die op een heel licht fietsje in hele strakke pakjes over het fietspad, en goed ook over de autoweg, razen. Waarom? Ze verpesten het Groene Hart. Gewoon. Door aanwezig te zijn. Door herrie te maken. Door ‘plaag van de polder’ te zijn.

En dat is zonde. De bond kan de fietsers beter helpen. Een hart onder de riem te steken. Mogelijkheden tot oplossen van het probleem zijn er namelijk wel. Wat te denken van een speciale route voor wielrenners? Als die A3 dwars door de bossen aangelegd moet worden, komt er heus wel een paar meter vrij voor de hardfietsers onder ons.

Een speciale fietssnelweg zou namelijk alle problemen oplossen. Wielrenners hebben geen last van remmende factoren als zwalkende fietsers, loslopende honden of nordic walkende oma’tjes. Daarnaast hoeven de recreanten zich niet te ergeren aan het gevloek en getier van de sportieve medemens. Twee problemen in één keer opgelost. En dat zonder ruzie. Zonder boos te worden.

Zo kan het dus ook. Fietsersbond, lezen jullie mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.