Froome moet niet zo zeuren

Chris Froome zou maandag boos weg zijn gelopen op een persconferentie. Hij is de vragen naar het wel of niet gebruik van doping spuugzat. Hij wil dat mensen hem vragen naar de koers of naar de trainingsarbeid die hij aan het begin van het jaar heeft geleverd om zo ver te komen. In mijn ogen moet Froome gewoon niet zo zeuren.

froome

De Sky-renner heeft gewoon botte pech. Het is de tijd waarin hij leeft. Afgelopen winter is de beerput open geschoven. Talloze wielrenners deden hun openlijke biecht. Sindsdien wordt er bij elke prestatie vraagtekens geplaatst. De 28-jarige Keniaan is de eerste renner die in het ‘post-EPO-tijdperk’ indruk maakt. Hij is sterk, kan het ogenschijnlijk zonder knechten af en wist zelfs op de Ventoux drie keer te versnellen. Hij valt op, en daarom komen de vragen. Hij moet het slikken (niet de dope, maar de vragen) en verder gaan. Zolang hij niet positief test, is er niets aan de hand. Uiteindelijk zal alle eer hem toekomen.

Normaal had ik gezegd: wil je respect voor je prestatie? Ga dan als Keniaan lekker hardlopen. Ik heb nog nooit iemand slecht horen praten over een Afrikaanse loper. Bij veel marathons betalen ze zelfs fors om ze aan de start te krijgen. Maar na de gebeurtenissen van de afgelopen dagen, zal Froome ook daar niet zeker zijn van kritiekloos commentaar. Het lijkt er op dat veel atleten ook verboden middelen hebben gebruikt.

Het is dan ook te hopen dat mensen wat argwanender naar Usain Bolt gaan kijken. En dat de journalisten ‘de vraag’ – net zoals bij Froome – blijven stellen. Want: zou de Jamaicaan ook niet af en toe uit een potje snoepen? Of geldt de wielerwet ‘Iedereen doet het, dus hij ook’ niet in atletiek? Want dan zou Froome alsnog kunnen overstappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.