Geen PR op te drukke Circuitrun [video]

Het weer is prachtig. De lente is echt begonnen. En dus gaan Marionne, Elrose, Jelmer en ik op PR-jacht deze zondag. Op het programma staat de 5 kilometer van de Zandvoort Circuitrun.

Het is de vierde keer dat ik over het circuit aan het strand mag rennen. De eerste keer in de bloedhitte, de 12 kilometer over onder meer het strand en door het centrum van Zandvoort is afzien. De keren daarna was het minder goed weer en kom ik na 5 kilometer over de finish.

Vorig jaar is het ploeteren door de regen geweest. Daarom zijn wij nu blij dat het zo’n lekker zonnetje is. Maar dat gevoel verdwijnt een beetje in het startvak. Het is druk. Megadruk. Terwijl wij het vak inlopen blijkt het startschot al geweest te zijn. En pas na bijna 10 minuten lopen we het officiële startpunt over.

Dan volgt een grote inhaalslag. Meerdere keren zit ik ingesloten, omdat mensen zowel aan de rechter- als aan de linkerkant van de weg (langzamer dan ik) over het parcours dribbelen. Een ongeschreven regel is dat je links inhaalt en dat de ‘langzamere lopers’ rechts blijven lopen. Maar deze ‘loopwet’ gaat deze zondag niet op. Door de vele bochten en chicanes is het steeds wisselen van kant. Omdat de route ook nog eens heuvelachtig is, en mensen snel moe zijn, wordt de wandelpas aan allebei de kanten van de weg ingezet. Het zigzaggen ben ik al snel zat. Daarom besluit ik om de uiterste buitenbochten te nemen en uit te wijken naar het gras en de curbstones. Het is daar een stuk rustiger, maar het kost wel een stuk meer energie aangezien je
meer meters maakt maar óók meer moet klimmen.

Uiteindelijk kom ik na 21.49 minuten over de finish. Geen PR op dit parcours, vorig jaar kom ik na 21.05 minuten over de streep. Toen drijfnat, nu in het lentezonnetje. En dat maakt veel goed.

Wel heb ik nu besloten om volgend jaar de 12 kilometer weer te lopen. De vijf kilometer is leuk om te sprinten, om te kijken hoe hard je kan rennen. Maar als dit niet mogelijk is door de drukte, is het doel een beetje weg. Dan loop ik liever wat langer, gewoon omdat lang afzien lekkerder is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.