Genieten op een leeg Waagplein

Koningsdag in Amsterdam. Een jarenlange traditie van drukte, drank en jongeren. De gemeente was het gedoe en de schade, zo zat dat 538 van het Museumplein geweerd werd. In Alkmaar kreeg Slam FM opnieuw een plekje op een parkeerplaats buiten de stad. En dus speelden de Koningsdagactiviteiten zich begin van de middag vooral in de Langestraat af. Veel straatventers waren moe en gaven forse kortingen. De menigte liep van het ene kleedje vol rommel naar het volgende. Voor iemand die de drukte in Amsterdam gewend is, is Koningsdag in Alkmaar een verademing. Geen stapvoetse wandeling en het halen van een drankje was zo gepiept. Toch heeft het wegstoppen van jongeren ook nadelen.

Het Waagplein was ’s middags vrijwel leeg. De sfeer zat er niet helemaal in. Sterker nog: het leek eerder een maandagochtend dan een feestdag. We besloten een patatje te halen. Een jongen in de rij stond aandachtig te kijken. Hij lurkte aan een blikje cola, terwijl zijn knieën op de maat van de muziek bewogen. ‘Heb je het naar je zin?’, vroeg ik hem. ‘Tuurlijk. Lekker sfeertje’, was zijn enthousiaste antwoord. De glimlach op het gezicht van de verstandelijk beperkte jongen was jaloersmakend.

Terwijl het échte feest op het Waagplein nog moest beginnen, stond hij al te genieten. En dat zonder drank of menigte. Zo kan het dus ook.

Deze column verscheen ook als ‘In 60 seconden’ in de Alkmaarsche Courant van 30 april 2014.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.