Goed doel steunen of geld winnen?

Voor de bewoners van de Vrouwenpolder in Zeeland begint het nieuwe jaar goed. Zij hebben namelijk een fijn geldbedrag gewonnen. De hoofdprijs van de Postcodeloterij viel namelijk op een wijk aldaar. Ik ben benieuwd hoeveel mensen rijk zijn geworden omdat ze ‘een goed doel wilden steunen’.

postcodeloterij

Dat is namelijk wat ik prijswinnaars steeds hoor verklaren. Steevast klinkt het: ‘Ja ik wil graag goede doelen ondersteunen, en op deze manier doe ik dat’. Maar zodra de gouden enveloppe open gaat komt de aap uit de mouw: ‘Ik wilde hem net gaan opzeggen omdat we nooit wat wonnen’.

Zouden die mensen eigenlijk zelf wel in het goede doel-verhaal geloven? Dat ze met droge ogen bij een collecte verklaren: ‘Nee hoor ik geef al, ik speel mee met de Postcodeloterij’. Of dat ze bij de buurjongen geen kinderpostzegels afnemen omdat ze al ‘genoeg doneren’. Volgens mij doet niemand dat. Iedereen doet met een loterij mee om een miljonair te worden. Maar dat toegeven is wellicht egoïstisch. Het geeft je het imago van een geldwolf.

Maar wat is er mis met toegeven dat je graag een zakcentje wilt hebben? Je kunt toch ook toegeven dat je de euro’s kunt gebruiken, maar ook een deel afstaat aan mensen of dieren die het minder hebben? Ik denk dat niemand van het tvkijkende publiek dat veroordeelt. Wellicht is het tijd voor een projectje. Ze zouden deelnemers moeten dwingen om hun gewonnen geld af te staan aan een goed doel. Eens kijken hoeveel mensen dan maandelijks een lot van ongeveer 11 euro aanschaffen.

Zelf speel ik niet mee, maar ik twijfel wel om het te gaan doen. Het is uiteraard goed dat een deel van de deelnamekosten wordt gebruikt om projecten mee te ondersteunen, maar ik geef al aan de deur en als ik extra wil doneren dan kan ik ook lid worden van Greenpeace of de Dierenbescherming.

Ik zou een lot aanschaffen om te voorkomen dat de buren wél rijk worden en ik niet. Daar zou ik namelijk heel chagrijnig van worden. Is dat egoïstisch? Dan doe ik even een duit in het zakje: een deel van mijn prijs gaat naar een goed doel. Beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.