Haarlemmermeerders in Oranje

Het was donderdag precies 110 jaar geleden dat het Nederlands voetbalelftal haar eerste interland won. België werd met 4-1 verslagen. Om dit jubileum een speciaal tintje te geven, heeft de KNVB samen met NU.nl een overzicht gemaakt van geboortegemeenten van alle internationals.

Uit de cijfers blijkt dat veel spelers uit dezelfde gemeenten komen. De spelers die ooit het Oranjetenue mochten aantrekken komen uit 39 procent van de Nederlandse gemeenten. Amsterdam is veruit koploper met meeste spelers in het nationale voetbalteam. De gemeente Edam-Volendam heeft relatief gezien de meeste internationals. Ook Haarlemmermeer komt voor in het rijtje met opmerkelijke bevindingen.

Uit het onderzoekt blijkt namelijk dat het de grootste gemeente is zonder speler die ooit in het Nederlands Elftal heeft gespeeld. Natuurlijk, voetbaltalent is aangeboren en hooguit bij te slijpen. Toch moet er tussen die 140.000 duizend inwoners een goede voetballer zitten.

Wellicht ligt het aan de infrastructuur. Jarenlang waren er te weinig voetbalclubs. Vooral in Hoofddorp waren er lange wachtrijen. De laatste tijd wordt er echter vooral veel geld gestopt in
honkbal en synchroonzwemmen. Zou het niet meer opleveren als de gemeente investeert in voetbal? Een amateurclub in een van de hoogste klasses kan Haarlemmermeer ook sportief op de kaart brengen.

En wie weet zingt een inwoner over een jaar op het veld het Wilhelmus mee. In het Oranje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.