Het is tijd voor een ‘schone doping-lijst’

Sinds het mondiale antidopingbureau WADA per 1 januari wijzigingen aanbracht in de lijst van verboden middelen, liepen er al diverse sporters tegen de lamp. Ze wisten het niet. Ze gebruikten het al jaren. En vroeger was het nooit verboden. De verklaringen zijn simpel en verwacht. Maar misschien moet WADA het over een heel andere boeg gooien. Moet er niet gewoon gestopt worden met de dopinglijst?

Nee, ik wil niet zeggen dat sporters maar gewoon moeten kunnen gebruiken. Het idee van ‘de grootste gebruiker wint’ spreekt mij op zich niet tegen. Maar ik denk dat op deze manier de financiële verschillen bij sporters voor het verschil gaan zorgen, en niet het sportieve. Atleten met een grote pot geld kunnen betere artsen kopen en zo overwinningen binnenslepen. Met dat prijzengeld kunnen ze hun bestand weer uitbouwen en houden ze de prestaties in een vicieuze cirkel. Alles vrijgeven is dus geen optie.

Het product Meldonium dat vandaag in het nieuws komt, is een product dat helpt bij hartproblemen en druk op de borst. Het vergroot je uithoudingsvermogen en is dus een waardevol middel voor duursporters. De betrapte Russische sporters hebben het spul jaren ‘legaal’ kunnen gebruiken. Het stond namelijk nooit op een verboden lijst. Waar dat aan heeft gelegen is niet bekend. Blijkbaar was de werking niet genoeg duidelijk of werd er gedacht dat sporters het spul toch niet zouden gebruiken.

En zo zullen er wel meer medicamenten gebruikt worden waar nog niet op getest wordt. Wellicht rijdt het hele peloton wel op een middel waarmee de luchtwegen van racepaarden worden schoongehouden. Of een middeltje met precies dezelfde werking als Meldonium, maar waarvan de werking nog niet duidelijk is.

Een anti doping-lijst is nooit up to date. Hij is nooit tot op het laatste middel compleet. Daarom denk ik dat een ‘schone doping lijst’ beter werkt. Een lijst met producten die je als sporter wél mag gebruiken. Denk aan pijnstillers als ibuprofen of paracetamol. En wellicht een tabletje voor maagzuur of een pilletje om lekker te slapen ’s nachts. Pas wanneer een geneesmiddel op de lijst staat, mag het gebruikt worden. Alles daarbuiten is strafbaar.

En Meldonium? Dat komt niet op de ‘schone lijst’. Dat moge duidelijk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.