Het vreemde Armstrong-proces

Is het ze toch gelukt. Na jaren van jagen hebben ze Lance Armstrong eindelijk op de knieën. De grootste wielrenner allertijden heeft op zijn eigen website bekend gemaakt niet meer te vechten tegen de niet aflatende dopingbeschuldigingen. De USADA wrijft in haar handen. Eindelijk kunnen ze de zeven Tour-titels van Armstrong afnemen.

armstrong op wiki

Hoogst opmerkelijk. De USADA gaat Armstrong namelijk veroordelen op geruchten. De anti-dope organisatie zou elf oud-ploeggenoten van Armstrong hebben gevraagd om te getuigen tegen de voormalig Tour-winnaar. En dat zijn geen mannen met onbesproken gedrag. Zo is een van de getuigen Floyd Landis, die zélf werd betrapt op het gebruik van epo. Daarnaast ligt hij al jaren in de clinch met Armstrong. Ook opvallend is de, waarschijnlijke, getuigenis van George Hincapie. Jarenlang de rechterpedaal van Lance in de Tour. Vier handen op één buik en nu ineens vijanden. Dat stinkt.

Armstrong zelf ziet de aanval van de USADA als onzinnig. Volgens de Livestrong-voorman komt het met getuigen die al eerder zijn verhoord in een federaal onderzoek tegen hem. Die zaak won de Amerikaan glansrijk. Na twee jaar hoorde hij dat er geen officiële strafklacht werd afgerond. Oftewel: de bekentenissen van zijn oud-ploeggenoten waren niet genoeg om de legendarische Geletruidrager te veroordelen.

Het zou ook eigenlijk een schande zijn als dat wel het geval was geweest, of wordt. Armstrong heeft zelf altijd ontkend dat hij doping heeft gebruikt. Daarnaast: hij is nooit betrapt. De oud-renner heeft zelfs de UCI gesponsord door de dopingcontroles in het peloton te financieren. ‘Om dingen te verbloemen’, zeggen tegenstanders. Lance zelf wilde laten zien dat hij zelfs met het duurste apparatuur niet tegen de lamp niet. Hij was clean, zelfs wanneer de controleurs met kerst voor de deur stonden, pieste hij schoon.

Mocht de USADA Armstrong veroordelen en zijn titels afnemen. Dan zij dat zo, meldt Armstrong op zijn blog. ‘De wereld weet wat ik gewonnen heb’, zo schrijft hij. Zo is het maar net. Daarnaast: zijn titels gaan naar de nummers twee van het klassement. De nieuwe winnaars worden Alex Zülle (1999), Jan Ullrich (2000, 2001 en 2003), Joseba Beloki (2002), Andreas Klöden (2004) en Ivan Basso (2005). Ook aan deze renners hangt een doping luchtje. Zal de USADA zich daar ook als een havik op storten?

Voor het eerst in zijn leven geeft Lance Armstrong een gevecht op. Omdat hij weet dat hij niet kan winnen. Maar: zijn er wel winnaars in deze zaak?

Lees meer op Sport.deJaap.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.