Huh? Een PR op de Alkmaar City Run

Vol verbazing kijk ik op mijn horloge. Ik loop rond kilometer drie en zie dat mijn horloge aangeeft dat ik rond de 4 minuten per kilometer loop. Het blijkt een goed teken.

En dat terwijl ik voor de start nog twijfel. Ik heb door de verbouwing van mijn huis eigenlijk amper gerend. Een loop van 10 kilometer is zelfs weken dan wel maanden geleden. En mijn laatste loop – afgelopen zondag – ging dramatisch. Ik kwam niet verder van 5 minuten per kilometer. De vraag is of ik er dus wel goed aan ga doen om zo’n lange afstand te gaan lopen. Maar: ik heb zoiets van als het niet hard gaat, dan maar zo lang mogelijk. Heb je toch nog het idee wat gedaan te hebben. En dus start ik op de langste afstand van de dag.

De eerste kilometer versnel ik. Omdat de startvakken een beetje door elkaar gehusseld zijn, wil ik de drukte uit. Na wat zigzaggen en stukken over de stoep en gras wordt het rustig. Ik zie dat ik 4 minuten per kilometer loop. Normaal doe ik dat bij een heel snelle 5 kilometer. Toch voel ik aan mijn benen dat ik er lekker in zit. En dus besluit ik zo lang mogelijk in dit tempo te lopen, zodat ik later wat in kan storten. Zie het als een soort compensatie vooraf.

Opvallend genoeg hou ik de snelheid zo goed als vast. Mijn splits zijn allemaal rond de 4:20. En dus heb ik eigenlijk vrij constant gelopen zonder in te zakken.

Bij kilometer 7 kreeg ik door dat mijn PR erin zat. In juni liep ik op de Grachtenloop in Haarlem mijn snelste 10. In 44.50 minuten kwam ik over de finish. Dat is een gemiddelde van net onder de 4:30 per kilometer. En daar zat ik dus al ruim onder.

De laatste drie kilometer weet ik mijn tempo voor mijn gevoel vast te houden. En dus schrik ik bijna als de finish over kom en op mijn horloge kijk. Zonder noemenswaardige training kom ik met een tijd van 43.46 minuten over de meet. Een nieuw PR!

Waar het aan ligt? Geen idee. Het is een lekker weertje. De loop is na mijn sprint op het begin niet te druk. Maar: ik ben niet fit door het vele klussen. En eigenlijk heb ik bij de start ook weinig illusie dat het wat gaat worden vandaag. Maar misschien is dat wel het recept. Want mijn PR op de Grachtenloop liep ik ook na een slechte voorbereiding. Als de druk eraf is, ga ik blijkbaar hard lopen.

Maar dat is iets voor later. Eerst maar even genieten van dit nieuwe record.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.