Kwiatkowski wordt klaargestoomd voor erfenis Froome

Foto: @vayerism & @hendriksmj

Foto: @vayerism & @hendriksmj

Iedereen kent de beelden nog het is de Tour van 2012. Christopher Froome laat als meesterknecht zien dat hij beter in vorm is dan geletruidrager Bradley Wiggins. Het is voor de wereld een teken dat het stokje overgedragen gaat worden. Dat blijkt ook het geval: het seizoen daarna staat Froome zelf op de hoogste trede. Het lijkt er nu op dat Sky-renner Michał Kwiatkowski hetzelfde pad gaan bewandelen.

De Poolse renner – dit jaar nieuw bij Sky, vorig jaar reed hij in Belgische dienst bij Etixx-Quick Step – heeft eigenlijk alles om een goede ronderenner te zijn. Hij is een goede klimmer, getuige de goede uitslagen in de Tirreno, Amstel Gold en de Tour. Hij werd in zijn jeugd meerdere malen Europees kampioen tijdrijden. En bij het WK in 2014 laat hij zien koersinzicht te hebben door vlak voor de finish te ontsnappen en de regenboogtrui te pakken.

Zijn overstap naar Team Sky kan hem nu net het beslissende zetje geven. Daar weten ze namelijk wat er nodig is om een klassement te winnen. Dat de Pool deze tips ten harte neemt, moge duidelijk zijn. Op social media laat de Poolse renner zien dat hij deze winter niet heeft stilgezeten. Hij is afgetraind. Mager tot op het bot. En dat is eigenlijk iets dat in het verleden een sleutel tot succes was bij de Britse ploeg. Ook Wiggins en Froome leken een negatief vetpercentage te hebben toen ze het geel naar Parijs brachten.

Samen met Wout Poels zal Kwiatkowski in 2016 Froome naar een derde Tourzege moeten leiden. Meesterknecht van 2015 Richie Porte zag de bui al hangen en vertrok naar BMC. Hij wil voor eigen kansen gaan. Maar het zal mij niet verbazen als die kansen er in 2017 komen. Als Froome dit jaar opnieuw de Tour wint, zal hij ook andere koersen willen winnen. De Vuelta en de Giro ontbreken namelijk nog op zijn palmares.

Zijn opvolger is al bekend. Sky zal gaan inzetten op een afgetrainde Kwiatkowski. Het bewijs daarvan zullen we deze zomer zien. Op de flanken van het hooggebergte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.