Laurens ten Dam als kopman?

De Vuelta lijkt het Oranje wielerseizoen een beetje goed te maken. In de grote wielerrondes van dit jaar kwam het Hollands fietstalent er namelijk niet helemaal uit. Zowel voor de Giro als voor de Tour waren de verwachtingen hooggespannen. Iedereen wist dat de Nederlanders geen topfavoriet waren, maar waarom zouden ze niet kunnen verrassen?

laurens wiki

Toegegeven. Na een slechte Giro, Tom-Jelte Slagter werd de beste Nederlander op een uur achterstand, herpakten de Nederlanders zich in Frankrijk. Bauke Mollema en Robert Gesink lieten zien in topvorm te zijn. Ze stonden hoog in het klassement. Nederland droomde van een gele trui. Een ongelukkige valpartij, waarbij zo’n beetje het hele peloton betrokken was, gooide roet in het eten.

Alhoewel: met het wegvallen van Rabo’s kopmannen kwam de weg vrij voor Laurens ten Dam. De ietwat aparte renner is meesterknecht van beroep. En dat doet hij goed. Zonder te klagen trekt hij zijn kopman de hoogste cols over. Even terug laten zakken om water te halen? Ten Dam doet het zonder te mokken. Dat is zijn baan, hij weet hoe het zit. Jezelf afpeigeren voor het klassement voor een ander.

Toch zit er meer in het vat voor Ten Dam. Dit seizoen is hij in absolute topvorm. In de Tour zat hij, na het afhaken van zijn klassementsmannen, vaak goed mee in ontsnappingen. En ook in de Vuelta doet hij het nu meer dan naar behoren. Opvallend. Aangezien de mannen waarvoor hij moet knechten, diezelfde Mollema en Gesink, nog klassement ambities hebben.

Het lijkt een bevestiging van zijn talent. Laurens ten Dam lijkt qua rondenwerk zelfs een laatbloeier. De laatste jaren stopt de renner namelijk niet bij het knechten. Hij gaat mee in ontsnappingen en klimt als een ware berggeit naar boven. Wees dan ook niet verbaasd wanneer Laurens in de toekomst mee kan doen voor de eindoverwinning in een klassement. Nee, het geel zal hij niet kunnen pakken. Zijn tijdrit is voldoende, maar lang niet goed genoeg. Maar hij heeft andere kwaliteiten: hij weet met welke ontsnapping hij mee moet en bergop kan hij makkelijk zijn mannetje staan. Een bergtrui ligt dus zomaar in het verschiet.

Misschien moet Harold Knebel overwegen of hij niet voor Ten Dam als kopman moet kiezen in 2013. Een jaartje niet strijden voor het uitzichtloze geel, met Alberto Contador, Andy Schleck en Bradley Wiggins wordt dat toch een onmogelijke opgave, maar alles inzetten op de bolletjestrui. Gewoon, kijken of dat beter gaat. Gesink en Mollema kunnen overigens gewoon mee naar Frankrijk, wellicht dat ze Laurens kunnen bijstaan in zijn jacht op een klassementsoverwinning.

Deze column verscheen ook op Sport.DeJaap.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.