Matchfixing maakt sport niet kapot: voetbal is niet te stoppen

Een boze brief vandaag in volkskrant de Telegraaf. Margo Stols is woedend over het – door Interpol aan het licht gebrachte – omkoopschandaal in het voetbal. De briefschrijfster geeft aan ‘haar seizoenkaart in te leveren als omkoping bij haar club heeft plaatsgevonden’. Ze meent zelfs dat het omkoopschandaal de doodsteek voor het voetbal is.

voetbal op wiki

Deze mevrouw is helemaal klaar met de balsport. In haar brief geeft ze aan iedere actie op het groene gras met argusogen te bekijken. Bij gemiste penalty’s, keepers die op een verkeerd been staan en zelfs bij ieder eigen doelpunt zet ze nu al bij voorbaat haar vraagtekens. De sport gaat kapot, en dat is te danken aan de miljarden die erin omgaan, zo denkt Stols. Volgens haar duurt het nog maar even voordat mensen zich gaan afzetten van het voetbal. In haar ogen gaat het schoppen tegen een bal steeds meer richting het wielrennen. Wat volgens haar blijkbaar ook een ‘rotte sport’ is. Een ‘niet eerlijke wedstrijd’.

Natuurlijk, mevrouw mag haar mening hebben. Maar het is natuurlijk vrij naïef om te denken dat een omkopingsschandaal de doodsteek voor het voetbal is. Een paar jaar geleden hadden we, onder leiding van een Duitse scheidsrechter, ook al te maken met ‘gespeelde wedstrijden’. Tot een week geleden hoorde je daar niemand meer over. Daarnaast heeft het voetbal wel meer overleefd. Denk maar eens aan de (steeds weer gekochte) herkiezing van Sepp Blatter, de vele doelpunten die geen doelpunt waren en de aanwezigheid van suikeroompjes. Ook allemaal niet eerlijk, maar wat na wat gemor heeft iedereen het geaccepteerd en wordt er (bijna) ieder weekend weer gevoetbald.

De omkoopschandalen zijn niet goed te praten. En Interpol moet samen met de bonden en instanties op zoek naar straffen en een nieuw beleid. De valsspelers moeten aangepakt worden. Maar om nou te zeggen dat dit het einde is van de sport? Voetbal is niet te stoppen. Het gaat altijd door. Vraag dat maar aan de KNVB die de eredivisieclubs gewoon liet doorspelen toen een Almeerse grensrechter dood werd geslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.