Mijn fascinatie voor gratis op te halen

Sinds een paar maanden ben ik lid van de ‘Gratis ophalen in Hoofddorp/Haarlemmermeer’-pagina’s op Facebook. Nee, ik ben niet verzamelziek en ik probeer ook niet, zoals sommigen wel doen, iets gratis op te pikken om het later op Marktplaats voor een grijpstuiver te verkopen. Ik vind het gewoon fascinerend om te zien wat mensen allemaal weg willen geven. En wellicht nog wel belangrijker: wat voor zooi mensen graag willen hebben.

Laat ik voorop stellen dat ik het initiatief geweldig vind. Want waarom iets weggooien als je er een ander blij mee kan maken? Sterker nog: wij hebben met het WK een deel van onze oranje-inboedel aan een ander gegeven. Zij was er dolblij mee. Wij hadden het weggegooid.

Zelf zou ik niet heel snel iets van de pagina’s plukken. Niet omdat het vies of gebruikt is, maar omdat ik bij de meeste dingen geen idee heb wat ik er mee aan zou moeten. De gekste dingen komen voorbij. Vingerhoedjes, een tweedelig kerstservies en dvd’s van films die niet eens op imdb terug te vinden zijn.

Een greep uit de advertenties:
• Ballonnen in de vorm van een 3, een 4 en een 7. Hartstikke handig als iemand 3, 47 of 734 wordt. Maar daarna natuurlijk onbruikbaar.
• 40 grindtegels. Wel zelf komen ophalen.
• Een dubbele douchekop. Voor iedere kin één.
• 34 keukengreepjes.
Luiers voor volwassenen.

Je begrijpt. Fascinerend. Foto’s gemaakt op bed of op het, nog vieze, aanrecht maken het nog mooier. Daarnaast zijn er veel mensen die ruzie maken danwel krijgen. Vaak gaat de onenigheid om wie er als eerst reageerde en dus de rechten heeft. Ook bij lotingen, die gehouden worden als heel veel mensen iets willen hebben, ontstaat er vaak haat en nijd. Er zijn namelijk altijd mensen die het beter kunnen gebruiken dan een ander. Althans: dat vinden ze zelf.

Sterker nog: er schijnt zelfs een vrouw te zijn die mensen heeft bedreigd in een persoonlijk bericht. Zo van: ‘Ik was dan wel de derde die reageerde, maar als ik het niet krijg, dan doe ik je wat aan’. Die vrouw is geband van de pagina’s. Zij moet haar inboedel ergens anders vandaan zien te dreigen.

Je begrijpt. Het is bijna een avondvullend programma. En ook dat is gratis. De pagina’s zijn hier en hier te liken. Veel plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.