Mio Alpha hartslagmeter review

Het opmerkelijkste van deze hartslagmeter kwam eigenlijk meteen al aan het licht toen ik de verpakking opende. Ik zocht mij namelijk rot naar de borstband. ‘Nee toch’, zei ik hardop, waarna ik aan mijn vriendin uitlegde dat ik geen hartslagband had gekregen.

mio alpha

Tot ik even goed op de doos keek en zag staan dat het metertje in de horloge zelf zit. Ja, je leest het goed: het is dus een hartslagmeter zonder borstband. Het is werkelijk waar een pracht uitvinding.

Een borstband gaat na verloop van tijd irriteren onder het sporten. Het jeukt, gaat knellen en geeft soms storingen. Bij deze meter was dat niet het geval. Integendeel, het apparaat zat goed om de pols, was licht en irriteerde niet. Na verloop van tijd merkte ik niet eens meer dat ik hem om had.

Het uiterlijk van de Mio Alpha
De sensoren aan de onderkant van de horloge zorgen er dus gelukkig niet voor dat het apparaat als een blok beton aan je pols hangt. Eigenlijk is de hartslagmeter (het gedeelte om de pols dus) even zwaar als de meters die ik thuis al had liggen. Daarnaast ziet hij er even straks en gestroomlijnd uit. Hij is zwart, compact en het scherm is goed af te lezen. Ook wanneer de zon erop staat. Daarnaast geeft een gekleurd lampje onder het scherm aan of je in de juiste hartslagzone traint. De kleur, die af en toe minder goed te onderscheiden is, toont of je op de goede weg bent. Handig, maar niet meer dan dat. Een beetje sporter weet uit zichzelf natuurlijk ook wel op welke polsslag hij het best kan trainen.

Het gebruik van de Mio Alpha
Bij mijn vorige hartslagmeter, eentje van het merk Sigma, had ik veel problemen. De borstband en het horloge hadden vaak storing met elkaar. Hierdoor kreeg ik foutieve hartslagen door. Zo heb ik volgens mijn oude apparatuur een paar uur rondgereden met een hartslag van 225. Onmogelijk natuurlijk. Bij deze Mio Alpha is dat niet gelukt. Ik merkte zelfs dat mijn hartslag op het scherm gestaag daalde wanneer ik even stilstond voor een opengaande brug. Gelijk aan mijn minderende polsslag.

Jammer genoeg is het apparaat niet perfect. In eerste instantie was ik niet alleen dolgelukkig met het ontbreken van de borstband, maar ook met het feit dat ik de meter zou kunnen koppelen aan mijn iPhone. Jammer genoeg bleek mijn iPhone 4 te oud te zijn. Hierdoor kon de hartslagmeter geen connectie maken met de verschillende apps op mijn telefoon. Ontzettend zonde. Want ik zou het erg leuk en handig hebben gevonden om te zien waar ik onderweg een hogere hartslag had.

Wanneer ik ’t Kopje van Bloemendaal op fietste, steeg mijn hartslag logischerwijs. Dat had ik naderhand nog best een keer willen bekijken in mijn route op Runkeeper. Daarnaast is de consequentie hiervan dat naderhand handmatig het aantal verbruikte kcal moest uitrekenen. Mijn voorgaande hartslagmeter berekende zelf aan de hand van de gemiddelde hartslag over de gemeten periode het aantal verbrandde calorieën. De Mio Alpha doet dat zelf niet, de app waaraan je het apparaat koppelt wel. Maar in mijn geval was dat dus niet mogelijk.

Het apparaat is in gebruik op het begin even lastig. Gelukkig is de handleiding duidelijk en wanneer je deze er even bij pakt en even goed doorleest, dan wordt het apparaat vanzelf duidelijk. Bij een tweede keer gebruiken is het boekje niet nodig. Het is even de handigheid doorkrijgen. De knoppen zijn groot genoeg en reageren gemakkelijk. De klok en hartslagzones zijn snel in te stellen. Eigenlijk kun je na het instellen van voorgaande stappen meteen gaan sporten.

Wat wel een aandachtspuntje voor Mio zou moeten zijn, is het piepje wanneer je aan de rand van je hartslagzones komt. Het apparaat geeft dan een waarschuwingssignaal. Wanneer je aan het sporten bent, merk je dat niet. Maar zodra je even stilstaat bij een stoplicht of naast de loopband, dan zijn alle ogen op je gericht. Het horloge blijft maar gaan. In het apparaat en in de handleiding is niet terug te vinden hoe je het geluid uit kunt zetten. Mijn oplossing was om de zones zo breed in te stellen, dat ik nooit bij mijn onder- en bovenlimiet kwam. Op zich een goede oplossing maar het hoort natuurlijk niet. Daarnaast zorgde het ervoor dat ik regelmatig op mijn horloge moest kijken om te zien of ik nog in de goede zone zat.

Pluspunten Mio Alpha
Het is heerlijk om zonder borstband te trainen. Daarnaast leest het apparaat goed af onder het sporten. Ook goed: weinig last van storingen.

Minpunten Mio Alpha
De niet ophoudende piep is in het algemeen wellicht het grootste minpunt. Voor mij persoonlijk is het niet kunnen koppelen van mijn iPhone ook een slechte eigenschap van dit apparaat. Het is jammer dat ik mijn gegevens niet kan synchroniseren. Helemaal omdat ik geen overzicht van de verbrandde calorieën heb op deze wijze.

Mio Alpha, wel of niet kopen?
De Mio Alpha kopen? Ik zeg doen! Hij is wellicht wat duurder dan andere hartslagmeters, maar het niet hoeven gebruiken van een borstband compenseert dat compleet. Geen last van storingen door een scheef zittende band, geen afgeknelde borstkast, maar een horloge om je pols. Hij doet het altijd. Daarnaast is hij accuraat en reageert hij snel op veranderingen in je hartslag. Wanneer je een nieuwe generatie iPhone hebt, zit je helemaal goed. Dan heb je alle gegevens na afloop op je smartphone.

Deze review is gemaakt voor Futurumshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.