Niet treuren om stoppen Kuyt

Opeens was het nieuws daar. Hij deed het niet meteen na het succesvolle WK, maar na wat gesprekken met de nieuwbakken bondscoach Guus Hiddink. Dirk Kuyt stopt als international omdat hij denkt (lees: weet) niet meer aan spelen toe te komen. En daar hoeven we niet zo treurig om te zijn.

Zelfs Louis van Gaal wist niet wat hij met Dirk Kuyt aanmoest. Het is een aardige, joviale jongen. Maar hij mist snelheid en vernuft als aanvaller. Vandaar dat Van Gaal de Katwijker probeerde als back. Op het WK liep dat bij vlagen best aardig, maar het bleef een noodoplossing. Dat zag Guus Hiddink waarschijnlijk ook.

Het is een goede jongen voor de groep, maar Oranje is geen klasje schooljongens. Er moet gepresteerd en gestreden worden. Internationals moeten niet het idee krijgen dat het teamgevoel meer waarde heeft dan prestaties. Wanneer je opvalt bij je club, word je opgeroepen. Anders niet. Hoe aardig ook.

Dirk Kuyt heeft de hint vast begrepen en besloten om niet in het Oranje te voetballen. Na meer dan 100 interlands, waarin hij nooit onomstreden was, had hij geen zin meer in de reservebank. En daar mogen wij Kuyt best dankbaar voor zijn. Doordat hij opstapt, komt er een plek vrij voor een jonge jongen. De Davy’s Pröpper en Klaassen staan te popelen. En wellicht is Elvis Manu zelfs een optie. Dat zijn mannen die wél een lantaarnpaal voorbij komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.