Ola John komt er wel

Langzaam sjokte hij van zijn appartement door het mulle zand. Gelukkig had hij met de contractonderhandelingen geregeld dat Benfica hem een huis aan het strand zou geven. Hij klapte zijn stoeltje uit en keek over het water. De golven deinsden langzaam op en neer. Wat een rust. Hier kon hij echt van genieten.

olajohn

Tuurlijk, het was jammer dat zijn teamgenoten gisteren lekker stonden te voetballen en hij niet. Sinds zijn komst naar Lissabon zat hij op de tribune. Hoog en droog, noemen ze dat. Maar hij vond er maar weinig aan. Het was leuk dat zijn team won, maar hij kon er niet warm of koud van worden. Van teamgevoel was bijna geen sprake als je zo weinig speelde als hij. Hij zat zelfs pas één keer bij de selectie. Hij moest geduld hebben, zo vertelde zijn zaakwaarnemer. Ze zouden vanzelf een beroep op hem doen, hij was nog jong. Er kon nog van alles gebeuren.

Op televisie hoorde hij nu al dat hij net als zijn broer zou eindigen. Collins was een groot talent bij FC Twente en vertrok ook al jong naar het buitenland. Bij Fulham kwam hij niet uit de verf. Waardoor hij naar de League Two vertrok om voor Barnet te spelen. Volgens de zogenaamde kenners was zijn broer te vroeg vertrokken. Hij had zich beter kunnen ontwikkelen door een paar seizoenen in de Eredivisie te spelen. Wanneer hij dan had uitgeblonken, had hij nu bij een grote buitenlandse club kunnen spelen.

Na zijn transfer was dat ook de algemene mening: hij vertrok te vroeg bij Twente. Na één goed seizoen ben je er nog niet, hoorde hij de deskundigen zeggen. Zelf twijfelde hij wel eventjes. Maar de plannen van Benfica waren goed. Ze wilden met hem de toekomst in, hij kreeg een salaris dat een paar verdiepingen boven het salarisplafond in Enschede zat en ze gaven dit prachtig appartement op de koop toe.

Oke. Hij speelde amper en mocht vaak niet eens op de tribune plaats nemen. Maar nu werd hij slapend rijk en keek hij in zijn vrije tijd over de zee, in plaats van over de grauwe binnenstad van Enschede. Dat zijn naam niet meer genoemd werd voor het Nederlands Elftal deed hem weinig. Clarence Seedorf werd jarenlang ook genegeerd en zie hoe goed hij het nu deed. Nee, hij hoefde zich niet druk te maken. Hij komt er wel. En zo niet, dan heeft hij genoeg geld om zonder zorgen verder te leven.

Nee, jezelf druk maken heeft helemaal geen zin. Daar is het veel te warm voor in Lissabon.

Deze column verscheen eerder op Sport.DeJaap.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.