Onbeantwoorde vragen

Nachtenlang lig ik nu al wakker. Het zou best kunnen zijn dat Klaas Vaak zijn TomTom stuk is, maar zelfs met een paar kilo slaapzout, zal ik de slaap niet kunnen vatten. Ik lig namelijk te denken. Omdat ik mezelf wat afvraag. Reden voor het gepieker was een linkje die ik van collega Ruth kreeg.

Zij kwam met een vragensite. Van alle bibliotheken in Nederland. Zij bundelden de meest opmerkelijke vragen die zij de afgelopen jaren binnenkregen. En deze vragen zijn dus online terug te lezen. En dat heb ik dus gedaan.

Op het begin moest ik er vooral om lachen. Mensen hebben echt de meest vreemde vragen. Zo wilde Vedat uit Turkije weten waar de uitdrukking ‘kut met peren vandaan komt’. En of ze niet beter een banaan hadden kunnen gebruiken. (Hoe bedoel je niet inburgeren?)

Een ander wil weten of zijn Maltezer Leeuwtje soms hoogtevrees kon hebben, hij moest het beestje altijd de trap af tillen. Zelfs een leverworst kon het beestje niet zo ver krijgen om zelf de trap af te lopen. Of neem de vraag van Chantal die zich afvraagt waarom haar scheten zo lekker ruiken. Het antwoord: Wat voor Chantal geldt, geldt voor iedereen; lichaamseigen geuren worden veelal niet als vies ervaren. Dit is wetenschappelijk onderzocht. En dat wisten de mensen bij de bieb.

Toch was er één vraag waar nog altijd geen antwoord op was gegeven. De vroeg stond er al sinds september 2010. Maar nog altijd: geen resultaat. Niets. Zelfs geen probeersel. De vraag intrigeerde me. Trok mijn aandacht. En sindsdien slaap ik niet meer. Kan nergens anders aan denken.

Waarom dan? Nou. Theo uit Vreewijk wilde weten waarom zijn valkparkiet een opgezette anus had voordat hij doodging..

Ja je leest het goed. Een opgezette anus. Een gezwollen randje om zijn poepgat. Een ophoping van huid. Dikke klieren. Noem het maar op. En dat vlak voordat het parkietje dood ging.

Ik kan er nog steeds niet over uit. Nee, het antwoord op de vraag interesseert me eigenlijk geen drol. Ziekte? Boeiend. Bacterie? Idem dito. Besmettelijk? I don’t care.

Nee. Het gaat mij om het feit dat Theo blijkbaar zijn levende parkiet eens even onderzocht heeft. En dat niet alleen. Hij heeft de staartveren van het beestje vakkundig opzijgeschoven om zo een goed kijkje naar de anus van het vogeltje. Waarom zou hij dat in vredesnaam gedaan hebben?

Ik twijfel erover om zelf een vraag met bovenstaande trekking naar de bieb op te sturen. Of misschien moet ik zelf maar een bezoekje aan het stoffige boeken imperium brengen.

Al is het alleen maar om Theo tegen te komen. Benieuwd in welk pad hij staat. Biologie, huisdieren of misschien toch een wat erotischere richting? Sommige vragen moeten gewoon onbeantwoord blijven. En dat geldt zeker voor de vraag waarom de valkparkiet van Theo een opgezette anus had voordat hij doodging..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.