Onderzoek wijst uit: onderhoud fietspaden belangrijkst voor fietser

Een goed fietspad zonder gaten en kieren is voor fietsers belangrijker dan een korte route. Dat blijkt uit onderzoek van Royal HaskoningDHV en de TU Eindhoven.

De onderzoekers hebben 728 mensen gevraagd om een keuze te maken uit verschillende fietsroutes. De routes waren niet alleen lang en/of kort, maar kregen ook een omschrijving mee hoe comfortabel het fietspad was. En wat bleek: meer fietsers blijken te kiezen voor een langere route, zodra deze een betere wegdekkwaliteit heeft dan de korte versie. Mensen willen er zelfs vier minuten extra voor fietsen. Ook komt naar voren dat hoe langer de route is, hoe belangrijker men de kwaliteit van het fietspad vindt.

Reacties
Het ligt in de lijn met de reacties die ik op mijn slechtefietspadenkaartje kreeg. Toen hoorde ik van inwoners van Haarlemmermeer dat zij sommige routes liever niet meer fietsten omdat het wegdek zo slecht was.  Ze fietsen om, of pakken de auto of bus. Zelf trap ik ook wel eens een stuk verder dan nodig. Het fietspad langs de Lisserweg probeer ik zoveel mogelijk te mijden. Dan maar een extra stuk Ringvaart.

Gezond
Een extra stuk fietsen is natuurlijk helemaal niet zo gek. Het is immers hartstikke gezond. Een punt waarop de gemeente met haar ‘Jaar van de Sport’ al jaren op loopt te hameren: inwoners moeten meer bewegen. Zoals ik al eerder schreef is een ritje op de fiets naar het werk een goede start, maar nu vaak een hachelijke onderneming in Haarlemmermeer. Betere fietspaden zouden een bijdrage in de goede richting zijn.

Het is dan ook goed dat de gemeente heeft aangegeven dat ze aan de slag gaat met de normstelling voor de fietspaden met als doel het asfalt comfortabeler te maken.

Hopelijk helpt dat meer mensen in het zadel. Letterlijk.

Eén reactie

  1. Regelmatig fiets ik van Hoofddorp naar Leimuiden wat niet echt een fijne route is. Het fietspad langs de oude Bennebroekerweg richting Rijsenhout is weliswaar “tijdelijk”opgelapt, maar er zijn nog genoeg kuilen langs het pad die je moet ontwijken. Omdat de Aalsmeerderweg helemaal een DRAMA is, fiets ik door naar de ringvaart wat geheel geasfalteerd is. Hier heb ik graag een paar minuten extra fietsen voor over!!
    Het is echt te hopen dat de gemeente snel iets gaat doen aan het fietspad langs de Aalsmeerderweg en de oude Bennebroekerweg richting Leimuiden, want voor je plezier fiets je hier zeker niet!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.