Pokémon op het Harmonieplein

Geregeld loop ik langs het Harmonieplein in Nieuw-Vennep. Meestal is het er leeg en verlaten. Ik snap dat wel, er ontbreekt gezelligheid. De enige dagelijkse gebruikers zijn een paar verstokte rokers die Pier K zijn uitgevlucht in hun hang naar nicotine. Alleen met markt en speciale evenementen is het er druk. Eigenlijk best zonde.


Maar deze doordeweekse ochtend is het plein goed bezet. Vanaf mijn fiets zie ik nog altijd de rokers staan in het windluwe hoekje. Maar naast de gebruikelijke ’hangers’ staan er op het plein groepjes jongeren en ook de bankjes en de trappen van de Harmoniekoepel zitten vol. Natuurlijk, het is zomervakantie. Maar om nou je vrije dagen door te brengen met hangen op een leeg plein, waar niets te beleven is…

Opvallend is dat de jongeren stuk voor stuk voorovergebogen zitten, turend naar hun smartphone. Dat niet alleen, ze houden het telefoontje in de rondte, alsof ze op zoek zijn naar iets.

Inderdaad: ze spelen Pokémon Go. De nieuwe app die als een olievlek over ons land verspreidt. Op het Harmonieplein blijkt een zogeheten Pokéstop te zitten. Een plek waar je speciale items kunt halen. Dat niet alleen, er blijken ook zeldzame Pokémons te leven.

Het plein stroomt vol en is er wat te beleven. Het is er gezellig. En dat door een app.

Deze column verscheen in Haarlems Dagblad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.