Rabobank moet ploeg om Cavendish gaan bouwen

Eventjes knipperde ik met mijn ogen. Daarna drukte ik op F5, om te kijken of het bericht al gerectificeerd was. Daarna nam ik een slok koffie. Wat ik ook deed, het stond er echt. Pontificaal op mijn beeldscherm: van Sky hoeft Mark Cavendish zijn contract niet uit te dienen. De Britse profploeg wil in de toekomst ook voor de klassementen van de grote rondes gaan en kan de sprinter pur sang daar niet bij gebruiken. En dus mag de wereldkampioen van 2011 vertrekken bij de Britten. Ongelooflijk.

Want zeg nou zelf: zijn er ooit betere sprinters op de wereld geweest? Natuurlijk, ook ik ken mijn klassiekers. Mario Cipollini, Robbie McEwen en Erik Zabel? – waren fenomenale sprinters in de Tour de France, vroeger. Ze regen overwinning aan overwinning. Maar, zo kunnen we nu wel zeggen, oppermachtig als ‘Cav’ waren ze nooit. De Britse sneltrein liet ook deze Tour weer zien als een kanonskogel over het asfalt te kunnen rijden. En dat zonder veel hulp. Hij kreeg zo’n beetje anderhalve man mee, die voor hem het vuile werk opknapten. Meer niet. Cavendish moest het maar uitzoeken, en zelfs dat lukte. Drie keer mocht hij zijn armen strekken.

Maar nu is Sky dus klaar met de kleine renner. Ze willen klassement na klassement winnen. En dan is het niet handig om een sprinter en een gangmaker mee te nemen. Ze nemen de plek in van knechten voor kopmannen Bradley Wiggins en Chris Froome. Dus mag de wereldkampioen naar een andere ploeg uitkijken. Een ideale gelegenheid voor Rabobank.

De afgelopen jaren heeft de bankiersploeg namelijk geen ruk gepresteerd. Van te voren zei iedereen steeds dat ‘we’ kanshebbers hadden op het geel in Frankrijk. Levi Leipheimer, Michael Rasmussen, Denis Menchov, Robert Gesink en zelfs outsider Bauke Mollema wisten echter niet in de kampioenstrui Parijs binnen te rijden. Tijd voor een andere koers. Eentje om gewoon zo veel mogelijk ritten te winnen. Voortaan niet meer fietsen om het klassement, maar racen voor dagsucces.

Daarom zou Harold Knebel er voor moeten kiezen om een team rondom Cavendish te bouwen. Met Mark Renshaw heeft hij Cav zijn rechterhand van weleer al in dienst. Zorg dat ze weer beste maatjes worden en Renshaw zet zijn ‘boss’ elke rit goed af. Verder kunnen Theo Bos, Lars Boom en Luis Leon Sanchez ook in het treintje. Hardrijden kunnen deze mannen wel.

Maar: hoor ik jullie denken, ‘wat dan met onze drie grote rondetalenten’. Nou het volgende. Bauke Mollema bouwen we om naar een man voor de klassiekers. Dat is in dit jaar goed gegaan, train hem specifieker en hij wordt een Nederlandse Philippe Gilbert. Voor Steven Kruiswijk moet de Raboploeg een huis in Spanje kopen. Laat hem daar het hele jaar met een ploeg trainen en ze winnen jaar na jaar de Vuelta. Roberto Heras won hem ooit vier keer.

Dat kan Kruiswijk echt wel beter, als hij maar focust. Dan blijft Robert Gesink over. Gesink heeft dit jaar laten zien dat hij Cavendish perfect over de Franse bergen kan leiden. Steeds zaten de twee in dezelfde bus. Dat kan hij de komende jaren ook mooi doen. Gewoon zorgen dat de Brit in zijn wiel blijft en hem de Alpen en Pyreneeën over helpen. Dan komt er in 2013 eindelijk een Raborenner juichend over de streep op de Champs Elysees.

Deze column is geschreven voor Sport.DeJaap.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.