Racefiets in de huiskamer

Toen ik een paar jaar geleden mijn fiets pontificaal in de huiskamer zette, werd ik vreemd aangekeken. Iedereen vond het maar raar. Nu is het echter superhip. Overal kom je het tegen. Was ik dan een trendsetter?

Mijn huisgenoot keek mij raar aan: ‘Moet dat ding in de kamer staan?’ Ja dat moest. Niet omdat ik mijn racefiets als een kunstobject zag, maar vooral omdat er geen andere optie was. De schuur kon niet op slot en de klimop kwam via de gaten in de muren naar binnen. Een vochtige, vieze plek vond ik geen goede plaats voor mijn spierwitte Giant. In een hoekje van de huiskamer stond hij niet alleen droog en veilig, maar ook mooi. Na verloop van tijd kreeg ik er best wat complimenten over.

Nu wordt een racefiets steeds vaker gezien als een deel van de inrichting. Zo komt de fiets voorbij in de huiskamer van Johnny de Mol in een UPC-commercial en in de, toonbeeld van hipheid, nieuwe IKEA-gids. Beugels en standaarden zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, kleuren en maten. Je mag trots zijn op je fiets en hij mag gezien worden.

In mijn eigen huis hangt mijn fiets trouwens ‘gewoon’ in de schuur. Onder een dikke laag stof, aangezien ik nu al weken niet mag fietsen. Ik heb het pronkstuk ingeruild voor een prachtige prent van Eddy Merckx. Wie weet een nieuwe trend.

6 reacties

  1. Zelf ben ik een gangstaller. En daar ben ik zeker niet de enige in. Het is erg gebruikelijk in krappere binnensteden als die van Alkmaar. Achterom is lastig, als dat al mogelijk is. Dus staat de fiets de hele dag voor het raam en schuif ik hem ’s nachts even naar binnen in de gang.

    Op fietsvaknatie stalde ik mijn fiets in 1998 voor het eerst in een hotelkamer in Besaçon. Het grote hotel had geen afgesloten of droge plek voor fietsen. Mijn kamer was op de beganegrond en ’s avonds haalde ik mijn fiets door een nooddeur naar m’n kamer.

    Overigens zien mijn fietsen er niet uit. Het zijn voor mijn gebruiksvoorwerpen en ik maak ze nooit schoon. Dus verder dan de gang (met eenvoudig te reinigen vloer) mag ie dan ook niet.

  2. Ik las je blog omdat ik op zoek was naar munitie om mijn vriendin te overtuigen van de must om de racefiets niet in de vochtige schuur te zetten. En toen las ik dat je nu een mooi merckx print hebt. Waar heb je die gekocht/wat voor 1 is het?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.