Red de eikenprocessierups

Eigenlijk is het hartstikke vreemd. Heel het Gooi wordt volgeplempt met wormenhotels en huisjes met schuilplekken voor insecten. Grasveldjes en bermen worden niet of nauwelijks meer gemaaid. Tuincentra en zelfs supermarkten verkopen zakjes zaden met bijenlokkende bloemen. Alles wordt in het werk gezet om de bedreigde insecten te helpen. Want ze zijn hartstikke belangrijk. Zonder bijen geen bloemen en fruit. Logisch dus dat we ons daar zo voor inzetten.

Maar hoe anders is dat bij de eikenprocessierups. Deze worden vooralsnog niet met uitsterven bedreigd, maar als we zo doorgaan is dat misschien wel het gevolg. Even lekker in het zonnetje op een boomstam wachten tot je gaat verpoppen, is er niet meer bij. Word je als rups niet opgezogen door een stofzuiger, dan is er wel een gevaarlijk giftig goedje of een mevrouw met een verfafbrander die je het leven kan kosten.

Opvallend genoeg hoor je daar dan helemaal niemand over. Dat terwijl de rupsen best goede eigenschappen hebben. Ze zitten boordevol eiwitten. En dat is goed voor de vogels die ze eten. Daarnaast gebruiken sluipvliegen en -wespen de rupsen om eitjes in af te zetten, weet Vroege Vogels. Zodra de rupsen een vlinder worden, zijn ze een gewild hapje voor de beschermde diersoort de vleermuis. Ook niet onbelangrijk dus.

Nee, misschien kunnen we al dat geld dat gestopt wordt in de vernietiging van de eikenprocessierups beter besteden aan een groot afgesloten eikenbos waar ze allemaal kunnen leven. Anders liggen er over een paar jaar kleine eikjes in de schappen, omdat de rups bijna uitgestorven is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.