Redden de ‘net geen eerste plekken’ Van Avermaet?

Bij Greg van Avermaet denkt iedereen aan een goede renner. De Belg kan fietsen, dat weet iedereen. Toch komt hij op het beslissende moment steeds net een beetje te kort. Niet voor niets staat de BMC-coureur bekend als de eeuwige nummer twee en drie in klassiekers. Maar nu kunnen die ontbrekende titels hem misschien wel gaan redden.

Er hangt Van Avermaet namelijk een forse schorsing boven het hoofd. De Belgische wielerbond heeft twee jaar en een boete van 262.500 euro geëist omdat ze hem verdenken van het gebruik van doping. De Vlaming zou het medicijn Diprophos, een corticosteroïde, en het medicijn Vaminolact, een recuperatiemiddel, gebruikt hebben. Beiden zijn niet bij iedere vorm van gebruik verboden, maar wel wanneer ze in het seizoen veelvuldig worden ingespoten.

De grootste troef van de Belgische wielerbond zijn de bezoekjes van de BMC-renner aan dokter Chris Mertens uit Rotselaar. Mertens wordt al jaren in verband gebracht met het inspuiten van zuurstofrijk bloed. Iets wat een renner goed kan gebruiken. Het bevordert het herstel en je gaat er harder van fietsen. De arts wordt ook in verband gebracht met het ‘behandelen’ van Jurgen van den Broeck en Philippe Gilbert.

De laatstgenoemde renners zijn niet gestraft. Sterker nog, de Belgische bond heeft ze niet eens aangeklaagd. De vraag is dan ook of er genoeg bewijs is om Van Avermaet te schorsen. Want tuurlijk, hij fietst hard. Hij doet voorin mee. Maar buitenaardse prestaties levert hij niet. Sterker nog: hij komt steeds nét te kort voor de eerste plek.

De advocaat van Van Avermaet kan dan ook kort zijn ter verdediging: ‘Bekijk het palmares van mijn cliënt maar eens’. Ja, de tweede en derde plekken kunnen de Belg wel eens gaan redden. Een schrale troost…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.