Stilte

Het is maandagavond. Dodenherdenking is net voorbij. Heel Nederland is twee minuten stil. Of toch niet? Op Facebook verschijnt een video van een stel jongeren die om 20.00 uur joelend over straat lopen. Een schande.

Zij hadden hun mond moeten houden. Ze hadden stil moeten staan bij de oorlogsslachtoffers. Een gebrek in hun opvoeding. Maar net zo slecht is diegene die de video plaatste.

De poster noemt de jongeren ‘respectloos tuig’. En roept op om de video zo veel mogelijk te delen. De schreeuwers moeten zullen zo herkend worden. En als het dan eenmaal duidelijk is wie het zijn, dan staan ze mooi ‘voor lul’. De schandpaal wordt alvast opgetuigd. Een ware heksenjacht begint. Binnen een uur is de video tientallen keren gedeeld.

Een tegengeluid volgt: een gedeelte van de reageerders vindt dat diegene die de opnames maakte net zo slecht bezig is. Herdenken doe je namelijk in je hoofd en niet met een camera. De discussie mondt uit in een ruzie.

Twee minuten stilte op 4 mei moeten zorgen voor bezinning. Het moet ons helpen herinneren om mensen in hun waarde te laten. Jammer genoeg zijn die 120 seconden door sommigen na een paar tellen weer vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.