Valpartij Dumoulin is zege(n)

Nederland hield in juli haar adem in. De Tour was net begonnen, Tom Dumoulin stond op poleposition voor het geel, maar viel. In zijn witte trui kwakte hij tegen het asfalt. De Ronde van Frankrijk moest hij verlaten. Weg Gele Droom. Maar nu, pakweg twee maanden later, blijkt het een zege te zijn.

Tom

De Limburger rijdt nu in het rood. En als de voortekenen kloppen, zal hij die trui naar Madrid brengen. Tom Dumoulin zal een grote ronde winnen. Iets wat niemand (nu al) voor mogelijk had gehouden. Een knappe prestatie. Hij heeft het hard voor getraind, goed voor gereden. Maar vlak ook de valpartij in de derde Touretappe niet uit.

Door die val moest de Nederlandse tijdritspecialist naar huis om te revalideren. Het voordeel daarvan is dat hij geen drie weken Tour in de benen heeft. Dat dat verschil maakt, is te zien aan het klassement. Alejandro Valverde en Nairo Quintana hebben het lastig. Lijken weinig energie te hebben. Fabio Aru reed de Tour niet, en doet nu mee om te prijzen. Klassement-topper Joachim Rodriguez reed de Franse Ronde wel uit, maar einde ver buiten de top 10. Hij ging vooral voor dagsuccessen.

Niet alleen de rust heeft Dumoulin aan zijn zege in Spanje geholpen. Ook het moraal steeg na de val naar grote hoogte. Tom wilde geel pakken in deze Tour, maar redde dat dus niet. Zijn bewijsdrang is duidelijk zichtbaar deze Vuelta. Niet voor niets pakte hij nog drie extra seconden op Aru, terwijl dat in de etappe van vrijdag eigenlijk niet nodig was.

De valpartij deze Tour was balen. Maar nu lijkt de zege zelfs een zegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.