Van Hódmezövásárhely- naar Dik Trom-fontein?

De gemeente heeft plannen om na 25 jaar de stedenband met Hódmezövásárhely te verbreken. Volgens het bestuur heeft de Hongaarse stad geen hulp meer nodig. Voor veel inwoners is dat echter een reden om de Hódmezövásárhely fontein een andere naam te geven.

De Hódmezövásárhely fontein is een begrip in Hoofddorp. Niet alleen omdat het waterornament in het midden van het centrum staat, maar eigenlijk vooral om de naam. Niemand kan de lange naam van de fontein vloeiend uitspreken.

Voor veel inwoners is dat dan ook een reden om de naam van de fontein te veranderen. Wellicht kwam het startschot wel van Forza. Zij willen de fontein vernoemen naar Pim Fortuyn. Onlogisch, aangezien de politieke leider van weleer niets met Haarlemmermeer te maken heeft.

Op Facebook is er echter een beter alternatief voorgesteld. Veel Hoofddorpers willen de fontein vernoemen naar Dik Trom. Het bekende ventje uit kinderboeken dat opgroeide in Haarlemmermeer. Of het voor de politiek een optie is, is nog maar de vraag. Vlak naast de fontein is namelijk het Dik Trom-plein te vinden. Wellicht ietwat dubbelop.

In mijn ogen kan de gemeente de fontein beter Hódmezövásárhely laten heten. De naam is opvallend, en ondanks dat niemand het uit kan spreken, weet wel iedereen waar hij staat. Je zou de naam kunnen zien als aandenken voor een vriendschap van 25 jaar.

Mocht de gemeente dan toch per se een andere naam willen geven, kies dan wat commercieels. Er is vast wel een bedrijf die wat geld wil neerleggen voor een naambordje. Kan het Spectrum wellicht ook open worden gehouden.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.