Venneps streepje

nieuwvennepzonderstreepje

Ik weet niet beter of ik ben inwoner van Nieuw-Vennep. Met een streepje tussen Nieuw en Vennep. Dat staat immers op de koopakte van mijn huis. Maar dat streepje is blijkbaar geen noodzakelijk iets.

Al rijdend over de Drie Merenweg vanaf de A9 naar huis valt mijn oog ter hoogte van de afslag Hoofddorp op de bewegwijzering. Op het bord in de rechterberm staat dat het nog 7 kilometer rijden is naar Nieuw Vennep. Inderdaad: zonder streepje. Opvallend genoeg staat de plaatsnaam een paar kilometer verder ineens mét streepje geschreven. Geen ramp, geen forens of toerist zal verdwalen. Maar opmerkelijk is het wel.

Om de beginnende mysterie maar meteen de kop in te drukken, ben ik op onderzoek gegaan. Wat blijkt: een eenduidige schrijfwijze is er niet. De gemeente schrijft Nieuw-Vennep consequent met streepje. Ook Wikipedia, Funda, lokale media en de Witte Kerk gebruiken deze schrijfwijze. Maar het kan ook zonder.

De provincie schrijft de plaatsnaam op haar website namelijk zowel met als zonder koppelteken. De Oranjevereniging, de NS en een sportschool doen precies hetzelfde.

Via Twitter heb ik de gemeente om opheldering gevraagd. Want wat is het nou? Het verlossende antwoord: Nieuw-Vennep. Mét streepje. En dus hebben zij een melding gemaakt bij de provincie. Het bord wordt aangepast.

Mysterie opgelost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.