Video NTFU geeft verkeerd signaal

De Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) komt dinsdag met de aftrap van een heuse beleefdheidscampagne. De Unie wil ervoor zorgen dat de ‘beleefdheid’ op het fietspad terug komt. De video die bij de aftrap hoort, geeft echter een heel verkeerd signaal. Die wijst namelijk één groep – de wielrenners – als schuldige aan.

Op de video zijn namelijk wielrenners ‘in overtreding’ te zien. De ene gooit een bananenschil op straat, een ander fietst door rood en een derde schreeuwt naar medeweggebruikers omdat hij erlangs wil. De video sluit af met de woorden: baal jij ook zo van dit gedrag? De stelling van de NTFU moge duidelijk zijn: wielrenners zijn alles behalve heer (of dame) in het verkeer.

Een greep uit de reacties onder de video: ‘De beste wielrenner is diegene die plat op de grond ligt’, ‘Ik geef geen EHBO als ze gewond raken’ en ‘Schreeuwende aso’s’. Hoe niet-wielrennend Nederland over de sport denkt, moge duidelijk zijn. ‘Wij’ fietsers lappen alle regels aan ons laars en doen net of het fietspad van ons is. De video van de NTFU bevestigt dat. En dat is koren op de molen.

In werkelijkheid ligt het anders. Natuurlijk: er zijn heus wel aso-wielrenners. En veel renners moeten hun gedrag gaan aanpassen. De kritiek is niet verzonnen en aan de orde van de dag, maar geldt niet voor alle wielrenners. Iedere groep weggebruikers heeft goede en slechte varianten. Dat zie je bij pakweg taxi’s, vrachtwagens en automobilisten ook. De een is meer met veiligheid en overige weggebruikers bezig dan de anders. Dat dat moet veranderen staat vast. Alleen de manier om dit aan te kaarten kan een stuk beter.

Wellicht had de NTFU een video kunnen maken met goede voorbeelden. Met manieren waarop het wél/ook kan. Een bellende wielrenner en een groep van tien fietsende scholieren die keurig aan de kant gaat. Of een wielrenner die van een remmende auto alle ruimte krijgt om keurig te stoppen voor een rood licht.

Voor een beter fietspad moeten niet alleen de wielrenners worden aangepakt, maar alle gebruikers. Samenwerken is het toverwoord. Je rijdt immers ook met zijn allen over hetzelfde stuk asfalt. Ik ben benieuwd wanneer de NTFU dat in gaat zien en niet de nadruk legt op de slechte punten van één van de gebruikers.

En aan alle wielrenners: gedraag je in het verkeer. Gewoon, omdat dat voor jezelf ook leuker is.

Oordeel zelf hieronder:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.