Vijand

‘Haarlemmermeer lijkt wel een oorlogsgebied’, schreeuwde mijn Facebook-timeline maandag. Iedereen had een negatief gevoel bij de vele agenten en soldaten die in de gemeente te zien waren. Toch vonden mensen het ook wel interessant. Dat merkte ik niet alleen aan de foto’s die op het sociale medium voorbij kwamen. Toen ik na mijn werk een rondje Ringvaart wilde fietsen, stuitte ik op een rood stoplicht. Toen ik keurig stond te wachten op het groene fietsertje, zag ik hoe het kruispunt ‘bewaakt’ werd door soldaten met een pantserwagen. Ze keken serieus en chagrijnig om zich heen. Op zoek naar dingen die niet pluis waren.

De blik veranderde toen een jonge blonde vrouw hun kant op kwam lopen. Een van de soldaten stootte de andere aan. Ze lachten de vrouw, die kwam vragen of ze met de heren op de foto mocht, tegemoet. En voordat de vrouw er erg in had, werd ze door een derde soldaat naar boven gehesen. Haar hakken bleken niet erg geschikt voor het smalle trappetje. Wankelend liep ze over de wagen en kwam naast de soldaten staan.

Op dat moment kwam haar vriend de hoek om. Met een camera in zijn hand snelde hij naar de pantserwagen. Opnieuw keken de soldaten elkaar aan. Dit keer een stuk norser. Ze hadden de vijand gevonden.

Deze column was te lezen als ’60 seconden’ in het Haarlems Dagblad en het Leidsch Dagblad van 26 maart 2014. Bekijk hem ook online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.