Wereldkampioen in flets oranje

Realistisch. Dat is het spel van Oranje in de groepsfase van het WK in een notendop. Louis van Gaal is afgestapt van de Hollandse school en maakt sindsdien grote stappen met zijn ploeg. De onervaren internationals brengen Robin van Persie en Arjen Robben in stelling en dat werkt. De meeste analytici zijn het roerend eens met het tactisch plan van de bondscoach.

Oranje op het EK in 88

Zij zijn blij dat Oranje zich niet laat afslachten. Een extra verdediger om de boel achterin op slot te houden. De tegenstander laten komen en zelf vlijmscherp counteren. Niet gaan voor een doelpunt extra, maar juist voor een ‘clean sheet’. Louis van Gaal heeft een collectief gesmeed dat niet makkelijk verliest. En dat waarderen veel mensen. Met recht: Nederland is misschien wel hét wereldwijde voorbeeld dat goed voetbal niet altijd kampioenschappen oplevert. En daar lijkt iedereen in ons land onderhand wel klaar mee.

De Argentijn Jorge Valdano fronste echter zijn wenkbrauwen toen hij ‘onze jongens’ voor het eerst zag spelen. De spits werd ooit wereldkampioen door met tien man voor het eigen doel te hangen. Eén teamgenoot, ene Diego Maradona, mocht doen wat hij wilde. De Argentijn dribbelde, schoot en sloeg het Zuid-Amerikaanse land naar de titel. Je zou denken dat Valdano, die zelf ook actief is geweest als trainer, Van Gaal zou begrijpen. Niets is minder waar. In een interview legt hij uit dat het Nederlands Elftal moet staan voor aanvallend voetbal. En dat Oranje al jaren het voetbalspelletje laat door ontwikkelen. Dit WK is dat niet het geval. Het doel heiligt de middelen. En dat vindt de Argentijn doodzonde.

Misschien is dat ook wel zo. Bij Oranje horen vleugelspelers, een nummer 10 en de bal naar voren. De huidige wedstrijden, op de tweede helft tegen Spanje na, waren niet om aan te gluren. Natuurlijk, het was spannend en de doelpunten waren vaak prachtig, maar niemand gaat de wedstrijden na het toernooi ooit nog terugkijken.

Alhoewel: misschien als we wereldkampioen worden. In mijn jeugd heb ik de beelden van het WK in 74 en 78 vaak gezien., maar de video van het EK van 88 werd als eerste grijs. Minder goed voetbal, maar wél met resultaat.

Wereldkampioen. Dan maar in flets oranje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.