Bang voor ome agent

De politie is je beste vriend. Tenminste, dat is wat het korps al jaren in ons hoofd probeert te plempen. Je kunt alles bij ze kwijt, niets is te veel. Wanneer er iets mis is, komt ome agent wel even langs. Alles is op te lossen. Want echt, politie-agenten zijn schatten.

Nou, ik zet er mijn vraagtekens bij. Eerlijk gezegd ken ik geen stomme agenten. Echt niet. Allemaal zijn ze aardig, vriendelijk en attent. Ik heb ze als vrienden en maak ze genoeg mee voor mijn werk. Toch blijft er een signaal in mijn achterhoofd hangen. Als een grote alarmbel, die scherp staat op het zien van een politiepet, een wit of lichtblauw overhemd. Ook bij witte auto’s met een opdruk, Volvo’s met twee inzittenden en scooters die de juiste snelheid rijden gaan mijn nekharen overeind staan.

Nee, een boete heb ik nog nooit gehad. Of je moet een prent als kind meerekenen. Een paar rotjochies hadden mijn fietslamp vakkundig gemold, toen ik vanaf de voetbaltraining naar huis fietste. Een stukje van 5 minuten. Maar toch, het was raak. De dienstdoende diender stond klaar met zijn bonnenboekje. Resultaat: een prent van vijf gulden. En het advies mijn vader te vragen of hij mijn verlichting weer kon fiksen. Mijn lieve oma vond het zo’n zielig verhaal dat ze aanbood mijn boete te betalen. Eind goed, al goed.

En het moet gezegd worden, sindsdien heb ik mijn verlichting altijd in orde. Sowieso houd ik me keurig aan de wet. Vandaar dat ik het zo opmerkelijk vind dat ik toch altijd schrik als ik een agent zie. In de auto check ik standaard of ik mijn riem wel om heb (al rij ik al jaren met dat ding om), of mijn mistlampen niet aan staan en of ik het hendeltje van het grote licht niet per ongeluk heb aangetikt. Nooit ben ik zeker. Terwijl ik toch echt niets fout doe.

Gelukkig ben ik niet de enige. Toen ik van de week met een vriend naar huis fietste vanaf de kroeg merkte ik dat ook hij schrok van een politiecontrole. Raar. Allebei hadden we werkende fietsverlichting en deden we echt niets fout. Nadat we de fuik gepasseerd waren, sprak hij de legendarische woorden: “ Ik blijf het eng vinden, die politie-agenten. Zelfs als ik weet dat ik helemaal niets gedaan heb.”  Bang voor ome agent? Echt wel!

Eén reactie

  1. Pingback: Tweets that mention Nieuw op Mascini.net: Bang voor ome agent - -- Topsy.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.